Свет

Политички земљотрес у Перуу: Председник опозван, па ухапшен

Након опозива Педра Кастиља, Дина Боуларте постала прва жена на месту председника Перуа
Политички земљотрес у Перуу: Председник опозван, па ухапшен© Tanjug/AP Photo/Martin Mejia

Дојучерашњи председник Перуа Педро Кастиљо ухапшен је након што му је Конгрес изгласао неповерење због покушаја да декретом распусти законодавну власт.

Кастиљо је раније најавио да ће формирати ванредну владу и расписати парламентарне изборе, али полиција и оружане снаге су га упозорили да је "пут којим је кренуо да распусти Конгрес неуставан".

У октобру, државно тужилаштво Перуа подигло је оптужницу против Кастиља због наводног вођења "злочиначке организације" која остварује профит од државних уговора и омета истрагу, али он је те оптужбе назвао "клеветом групе која покушава да приграби власт коју је изабрао народ".

Откако је започео свој мандат 2021. године, Кастиљо је успео да преживи два покушаја опозива, међутим након најаве да ће распустити Конгрес, политички савезници су га напустили, а његови министри су поднели оставке.

Вашингтон задовољан

Након опозива, Кастиљо је ухапшен, а дојучерашња потпредседница Дина Боуларте положила је заклетву и постала прва председница Перуа.

"Сада тражим политичко примирје у земљи како би се формирала влада националног јединства. Молим за време које је неопходно да се спаси држава од корупције и безакоња", поручила је Боуларте.

Америчка влада је поздравила именовање Дине Боуларте, поручивши да су се цивилне власти побринуле за "демократску стабилност".

"Наставићемо да подржавамо уједињени Перу под вођством председнице Болуарте", навели су из Стејт департмента.

image