Свет

Забрањени часопис "Компакт" поднео жалбу на одлуку немачког МУП-а

Одлука о забрани немачког часописа донета је само неколико дана након што је на веб страници "Компакта" објављен интервју са портпаролом руског Министарства спољних послова Маријом Захаровом
Забрањени часопис "Компакт" поднео жалбу на одлуку немачког МУП-аwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Немачки часопис "Компакт" је поднео жалбу на одлуку немачког Министарства унутрашњих послова да га забрани, рекао је званични представник Федералног управног суда Феликс Хајдрих.

Према његовим речима, јуче је поднета и тужба и хитна пријава, али тренутно се не може проценити колико дуго ће се случај разматрати.

Немачко Министарство унутрашњих послова забранило је часопис и оправдало своју одлуку оптужбом да је "гласило десничарске екстремистичке сцене". Одлука је донета само неколико дана након што је на веб страници "Компакта" објављен интервју са портпаролом руског Министарства спољних послова Маријом Захаровом.

Главни уредник публикације Јирген Елзесер је, коменаришући овај потез немачких власти, рекао да је Берлин на путу ка новом фашизму.

"Такве мере су познате из историје Немачке Демократске Републике или Трећег рајха, али оне су недостојне слободног демократског система и показују да је Немачка на деструктивном путу", казао је Елзесер у интервјуу блогеру и певачу Бјорну Банани.

После овог преседана ниједан од опозиционих медија у Немачкој не може бити сигуран, нагласио је Елзесер.

Овим поводом огласила се и Марија Захарова, која је навела да су немачке власти иницирале забрану и затварање часописа јер објављује истину која се пажљиво крије од Немаца, а која је, између осталог садржана и у интервјуу који је дала за њих.

Као неке од цитата који су засметали немачким властима Захарова је навела: "Савезна Република Немачка не добија руски гас само зато што су Немачкој то забраниле САД", "Русија и СССР никада нису проактивно прекидали испоруку гаса Европи и ЕУ", "Техничко обнављање снабдевања гасом дуж преосталог гасовода Северни ток је питање од неколико недеља".

image