Свет

Меци, атентатори и чауре: Ко је (све) пуцао на Доналда Трампа?

Форензичка анализа аудио-снимака са скупа у Батлеру, коју су спровели стручњаци са Унверзитета у Колораду, сугерише да су била најмање два стрелца, а сведочења безбедносних и обавештајних званичника пуна су рупа
Меци, атентатори и чауре: Ко је (све) пуцао на Доналда Трампа?Getty © Anna Moneymaker

Остало је још много непознаница у случају атентата на Доналда Трампа на предизборном скупу у Батлеру, Пенсилванија, а серија саслушања високих безбедносних и обавештајних званичника изнедрила је више питања него одговора.

Док је шефица Тајне службе Кимберли Читл, која је у међувремену поднела оставку, разјарила чланове Конгреса одбијајући да одговори на основна питања, попут тога зашто безбедносне снаге нису реаговале када су им посетиоци пријавили сумњиву особу, а комесар државне полиције Пенсилваније Кристофер Парис тврдио да су оба полицајца напустила зграду са погледом на кров с којег је Томас Метју Крукс пуцао иако је окружни тужилац Батлера Ричард Голдингер тврдио да је отишао само један, ни сведочење директора ФБИ Кристофера Реја пред Надзорним одбором Представничког дома Конгреса САД није прошло без изјава које наводе на размишљање.

На питање да ли је Крукс испалио свих осам метака, Реј је Одбору рекао да су истражитељи "нашли осам чаура", не одговоривши директно на питање републиканског представника Дена Бишопа. 

Овај детаљ је посебно занимљив имајући у виду форензичку анализу аудио-снимака са скупа у Батлеру, коју су спровели стручњаци са Унверзитета у Колораду, а о којој су медији писали пре више од 10 дана.

Наиме, стручњаци сматрају да "прва три пуцња одговарају наводном оружју А, следећих пет наводном оружју Б, док је последњи 'акустични импулс' потекао од потенцијалног оружја Ц", саопштили су Каталин Григорас, директор Националног центра за медијску форензику на Универзитету Колорадо у Денверу, и Кол Вајткотон, виши стручни истраживач на истој институцији.

Укратко, ова анализа сугерише да су била најмање два стрелца, не рачунајући снајперисту тајне службе који је убио Крукса, иако је званична теза Тајне службе и ФБИ је да је 20-годишњи атентатор деловао самостално и да није било других стрелаца.

Парис је рекао да "верује" да је Крукс испалио осам хитаца зато што је нађено осам чаура, док је Читлова одбила да каже колико је чаура нађено на крову.

Мистерија око броја стрелаца, чаура и нападача тек је један од многих елемената који се не подударају са другим детаљима у случају, попут чињенице да су снајперисти Тајне службе за промену запањујуће брзо и прецизно реаговали након што је Крукс запуцао, као што је приметио потпредседник Руске стрељачке федерације Александар Почујев у колумни за РТ интернешенел - а хоће ли САД и остатак света икада добити одговоре на сва та питања, тек ће се видети.

image