Свет

Украјина стопирала именовање амбасадора ЕУ државе јер му је бивша жена - Рускиња

Из Кијева су поручили да би постављање Петра Танева за новог амбасадора Бугарске у Кијеву било погрешно због проруске пристрасности
Украјина стопирала именовање амбасадора ЕУ државе јер му је бивша жена - Рускиња© Andrei Bok/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Вест о томе да Бугарска није именовала новог амбасадора у Украјини, наводно због примедби Кијева на ранији брак предложеног дипломате са Рускињом, објавио је у среду бугарски лист "24 сата".

Кабинет бившег премијера Николаја Денкова одобрио је постављење Петра Танева за новог амбасадора Бугарске у Кијеву прошлог октобра, који је, како лист наводи, имао и подршку тадашње потпредседнице владе и министарке спољних послова Марије Габријел.

Међутим, бугарски председник Румен Радев никада није формално потврдио његово именовање, јер премијер Денков никада није потписао потребну документацију.

"Одговор на питање зашто није завршена процедура за именовање кандидата којег је предложило Министарство спољних послова за амбасадора Бугарске у Украјини треба тражити од министарства", саопштио је кабинет председника.

Према писању бугарског листа "24 сата", позивајући се на изворе у бившој бугарској влади, заустављање Таневљевог именовања можда је било подстакнуто критичком реакцијом Кијева на његову номинацију.

Лист тврди да је Украјина запретила да неће дати зелено светло за Танева, сугеришући да је "проруски пристрасан".

Као пример његове наводне пристрасности, Кијев је указао на бившу жену дипломате, која је држављанка Русије.

Сам Танев је у разговору за медије рекао да је збуњен тврдњом, јер се од бивше супруге Рускиње развео пре 15-ак година.

Такође је истакао да су оба његова сина, који су били отворени противници Русије и у више наврата изражавали подршку Украјини.

Садашњи вршилац дужности премијера Димитар Главчев такође је потврдио да је именовање Танева одобрио претходни Савет министара, али је да званични документ никада није стигао на адресу председника.

У међувремену, Главчев је послао бившег министра одбране Николаја Ненчева да обавља дужност привременог управника бугарске амбасаде у Кијеву.

Председник Радев је више пута одбијао да потпише указ о именовању Ненчева за амбасадора, наводно због претходног сукоба са тим званичником.

image