Свет

Украјинска неонацистичка група тврди да је убила посланицу

Организација Национал-социјализам/Бела моћ објавила је видео који наводно приказује напад на Ирину Фарион у Лавову
Украјинска неонацистичка група тврди да је убила посланицуwww.globallookpress.com © Anastasiia Smolienko/Keystone Press Agency

Неонацистичка група под називом Национал-социјализам/Бела моћ (НС/ВП) преузела је одговорност за прошлонедељно убиство Ирине Фарион, бивше украјинске ултранационалистичке посланице, објавило је неколико медија у среду, позивајући се на приватни Телеграм канал те организације.

Фарионову, која је представљала крајње десничарску партију "Свобода" (Слобода) у украјинском парламенту од 2012. до 2014. и која је била позната по тврдокорном русофобичном ставу, убио је неидентификовани нападач у Лавову.

У среду је неколико украјинских и руских медија открило видео на НС/ВП Телеграм каналу који наводно приказује тренутак када је стрелац тешко ранио Фарионову.

Клип од десет секунди не показује много детаља, пошто је сочиво великим делом прекривено прстом, али се може видети да је испаљено неколико хитаца, и чути жена која вришти у позадини. Неколико медија је, међутим, снимак упоредило с јавно доступним видео записима и идентификовало три наизглед слична аутомобила.

Објаву је пратила и порука на руском језику која је гласила: "Преузимам одговорност за елиминацију саботерке и расне издајице Ирине Фарион", уз обећање да ће та особа узвратити и другим "непријатељима Украјинаца".

Наводни убица је такође инсистирао да је убио бившу посланицу зато што је изазвала поделе у земљи на основу језика, а захвалио је украјинској војсци што се бори против Русије.

"Не мешам се у ваш посао; напротив, радим за ваше добро. Док се ви борите против спољног непријатеља, ја се борим против унутрашњег", наводи се у поруци.

Украјинска полиција је саопштила да истражује објаву и анализира видео како би открила потенцијалне додатне трагове. Органи за спровођење закона саопштили су да је главни осумњичени витак мушкарац у 20-им годинама, а локални медији сугеришу да је припремао напад дуго времена.

Владимир Зеленски је у четвртак рекао да је 18-годишњи осумњичени за убиство ухапшен у граду Дњепар након "тешке" операције.

Фарион, лингвиста по образовању, доспела је у центар пажње прошле године због напада на највише официре украјинске Треће засебне јуришне бригаде, чији су многи чланови претходно били припадници неонацистичког пука "Азов", због њихове употребе руског.

Њени коментари су наишли на жестоку реакцију. Фарионова је отпуштена са Лавовског политехничког института, док је Служба безбедности Украјине (СБУ) отворила истрагу против ње под оптужбом за дискриминацију.

У пролеће 2022. године, Истражни комитет Руске Федерације је објавио да је ухапсио шест чланова НС/ВП због завере за убиство истакнутог новинара Владимира Соловјова. Група је забрањена у Русији.

image