Свет

Трамп подсетио Зеленског на руску историју: Победили су и Хитлера и Наполеона

Бивши и могуће будући председник САД поновио је да се сукоб Русије и Украјине могао избећи
Трамп подсетио Зеленског на руску историју: Победили су и Хитлера и Наполеона© Tanjog/AP Photo/Alex Brandon

Говорећи о свом телефонском разговору с Владимиром Зеленским, кандидат за председника САД и некадашњи шеф Беле куће Доналд Трамп рекао је да је у истом истакао потребу за окончањем сукоба с Русијом.

"Као што знате, позвао ме је Зеленски. И имали смо добар разговор. Рекао сам да морамо да прекинемо овај сукоб. Ово је ратна машина. Пред вама је ратна машина. То они раде. Они се боре. Они су поразили Хитлера. Поразили су и Наполеона. Они ратују. Офанзива украјинске војске није се реализовала. Они су, колико знам, поставили на милионе мина и хиљаде тенкова. Говорим о Русима", изјавио је Трамп у интервјуу за "Фокс њуз".

По његовом мишљењу, овај сукоб је могао да се спречи, али садашњи председник Сједињених Држава Џозеф Бајден то није учинио.

"Шансе за тако нешто биле су равне нули – наравно, ништа се и није догодило током мог четворогодишњег мандата", закључио је републикански председнички кандидат.

Трамп је раније више пута изјављивао да, уколико буде поново изабран, намерава да реши сукоба између Русије и Украјине за само 24 сата, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков на то рекао да се ради о сувише сложеном проблему да би могао тако једноставно да се реши.

image