Свет

Анкета у Молдавији: Не за НАТО, ЕУ и уједињење с Румунијом

На истраживању спроведеном од 8. јула до 21. јула од становника Молдавије је затражено да одговоре како би гласали да се следеће недеље одрже референдуми о приступању те земље НАТО-у, ЕУ, ЕАЕУ и Румунији
Анкета у Молдавији: Не за НАТО, ЕУ и уједињење с РумунијомGetty © Photo by: Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Више од половине становника Молдавије противи се уласку земље у Северноатлантску алијансу и уједињењу с Румунијом, показало је истраживање које је у јулу спровео Републички институт за маркетинг и социолошка истраживања (ИМАС).

Од становника Молдавије је затражено да одговоре како би гласали да се следеће недеље одрже референдуми о приступању те земље НАТО-у, ЕУ, ЕАЕУ и Румунији.

За улазак у НАТО било је 26% испитаника, против уласка 58% анкетираних, 3% не би учествовало, док остали нису могли да се одлуче.

У случају референдума о приступању Молдавије Европској унији, 53% испитаника је дало позитиван одговор, 33% негативан, а на тему приступања Евроазијском економском савезу 38% испитаника било је за, а 40% против.

У случају уједињења с Румунијом, само 36% испитаника би се сложило с таквим избором, а 53% би гласало "против".

Истовремено, већина, то јест 45% испитаника је за уравнотежену вишевекторску спољну политику: и с Русијом и са Западом, 31% за чисто прозападну спољну политику, 12% за чисто проруску спољну политику, 6% за оријентацију ка уједињењу с Румунијом и више 6% је било неодлучно.

Молдавци су се изјашњавали и с тим у вези да ли актуелна председница републике Маја Санду заслужује да буде поново изабрана за шефа државе – више од половине, то јест 58% испитаних би радије видело нову особу на челу земље, односно 37% је задовољно садашњом лидерком.

Према истраживању, мање од половине испитаника – 44% – верује да Сандуова може да победи на председничким изборима, а отприлике исто толико – 40% – скептично је у погледу победе опозиционог кандидата.

Истраживање је спроведено од 8. јула до 21. јула, а учествовале су 1.093 особе.

image