Свет

Харисова позвала Нетанјахуа да оконча рат у Појасу Газе

Потпредседница САД Камала Харис, на састанку са израелским премијером, изразила је "озбиљну забринутост" због страдања у Појасу Газе и додала да "неће ћутати" о тим страдањима
Харисова позвала Нетанјахуа да оконча рат у Појасу Газе© Kenny Holston-Pool/Getty Images

Потпредседница САД Камала Харис изјавила је на састанку са премијером Израела Бенјамином Нетанјахуом да је "време да се постигне договор о прекиду ватре у Појасу Газе".

Харисова је изразила "озбиљну забринутост" због страдања у Појасу Газе и додала да "неће ћутати" о тим страдањима, пренео је Си-Ен-Ен.

"Израел има право да се брани и важно је како то ради. Оно што се догодило у Гази у протеклих девет месеци је поражавајуће. Слике мртве деце и очајних гладних људи који беже и траже спас, понекад расељени по други, трећи или четврти пут. Не можемо скренути поглед пред овим трагедијама. Не можемо себи дозволити да отупимо на патњу, и нећу ћутати", истакла је.

Потпредседница САД је поновила "гвоздену подршку и непоколебљиву посвећеност" САД у помоћи Израелу, али је одлучно је ставила до знања да је потребно окончати рат, наводи "Си-Ен-Ен".

Осим тога, она је позвала на осуду тероризма и насиља.

"Хајде да сви чинимо све што можемо да спречимо страдање невиних цивила, и да осудимо антисемитизам, исламофобију и мржњу било које врсте. Хајде да радимо на уједињењу наше земље", казала је Харисова.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху претходно се састао са председником САД Џозефом Бајденом, након што је у среду говорио пред америчким Конгресом.

Нетанјаху би данас на Флориди требало да се састане са бившим председником САД и републиканским кандидатом на предстојећим председничким изборима Доналдом Трампом.

image