Свет

ФБИ сумња да је метак погодио Трампа, бивши председник поручује: Америка вам не верује

Бивши амерички председник реаговао је на изјаву Кристофера Вреја, који довео у питање досадашње веровање да је Трамп погођен хицем у десно уво
ФБИ сумња да је метак погодио Трампа, бивши председник поручује: Америка вам не верује© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon)

Бивши амерички председник и републикански кандидат на предстојећим изборима, Доналд Трамп, који је рањен у атентату, критиковао је директора ФБИ због, како је рекао, некомпетентне истраге о инциденту.

"Директор ФБИ Кристофер Вреј рекао је Конгресу да није сигуран да ли сам погођен гелерима, стаклом или метком. Али ФБИ није ни проверио!", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи "Трутх сошл".

Према његовим речима, болница је потврдила да је у питању "рана од метка".

"Није изненађење што је некада чувени ФБИ изгубио поверење Америке", додао је Трамп.

Бивши амерички председник је додао и да Вреј "не зна ништа о терористима и другим криминалцима који се у рекордном нивоу сливају у нашу земљу" и да су му једини фокус акције попут рација у Мар-а-Лагу, мислећи на сопствену резиденцију претресану у потрази за документима.

Бивши лекар Доналда Трампа у време његовог мандата у Белој кући Рони Џексон данас је такође изјавио да "апсолутно нема доказа" да је републиканског кандидата погодило "било шта друго сем метка."

"Директор Реј није у праву и није примерено да предлаже било шта друго", објавио је он, напоменувши да је током рата у Ираку лечио ране од метака, и да прати Трампов опоравак од када је погођен, преноси Ројтерс.

Директор ФБИ Кристофер Вреј, одговарајући на питања конгресмена у Представничком дому о последњим детаљима из истраге о недавном покушају атентата на председничког кандидата републиканаца Доналда Трампа на његовом митингу у Пенсилванији изразио је нову сумњу. Довео је у питање досадашње веровање да је бивши председник погођен хицем у десно уво.

"Уз свако поштовање према бившем председнику Трампу, питање је да ли је метак, или гелер, погодио његово уво, или не. Не знам да ли је тај метак, осим што га је погодио, могао да заврши и негде другде", изјавио је Вреј.

Први човек америчке федералне агенције је пред Правосудним одбором Доњег дома САД изјавио и да је атентатор Томас Метју Крукс (20), недељу дана пре покушаја убиства бившег председника постао врло фокусиран на Трампа и његов предизборни скуп у Милвокију.

Он је, истовремено, на интернету претраживао колико је Ли Харви Освалд, наводни убица Џона Ф. Кенедија, био удаљен од бившег председника САД, када је испалио фатални хитац у Даласу 1963. године.

Раније је "Њујорк пост", позивајући се на извештај америчком Конгресу, известио да локалне полицијске јединице у Сједињеним Државама одбијају да поделе информације са Федералним истражним бироом (ФБИ) због губитка поверења у њега због политичке пристрасности и неспособности.

image