Свет

Један у клин други у плочу: Подољак сада тврди да би споразум са Русијом био "пакт са ђаволом"

Договор би само купио време руском председнику Владимиру Путину да ојача своју војску, сматра саветник украјинског председника док расте притисак на Кијев да због очајног стања на фронту седне за преговарачки сто
Један у клин други у плочу: Подољак сада тврди да би споразум са Русијом био "пакт са ђаволом"© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Потписивање споразума са Русијом о прекиду рата у Украјини значило би потписивање "пакта са ђаволом", рекао је саветник украјинског председника Михаил Подољак у интервјуу за Асошијетед прес (АП).

"Договор би само купио време руском председнику Владимиру Путину да ојача своју војску и отвори још једно, можда и насилније поглавље у рату", сматра Подољак, док АП констатује да расте притисак на Украјину да седне за преговарачки сто са Москвом.

"Ако желите да потпишете уговор са ђаволом, који ће вас онда одвући у пакао, добро, само напред", рекао је Подољак.

У извештају се констатује да се Кијев и даље суочава са тешким условима на фронту против веће, боље опремљене војске Москве, као и са неизвесношћу у погледу нивоа будуће политичке подршке од најближег савезника: САД. Уз то,  анкета Кијевског међународног института за социологију показала је да број Украјинаца који се противе територијалним уступцима Русији у замену за мир наставља да опада. У јулу је био 55 одсто, у поређењу са 74 одсто у децембру.

Чак је и Владимир Зеленски наговестио спремност да преговара са Русијом по први пут од почетка сукоба 2022. године, а слично је изјавио и министар спољних послова Дмитриј Кулеба током посете Кини. 

Али, Подољак је инсистирао да би споразум у овом тренутку само одложио веће насиље.

"То може бити замрзавање сукоба на одређено време. Али то значи да ће Руска Федерација радити на својим грешкама и ажурирати сопствену војску", рекао је он. 

Подољак се осврнуо и на односе са САД и рекао да Украјина има добре односе и са Републиканском и са Демократском странком. Он је уверен да која год партија постане победник на новембарским изборима, Украјина ће наставити да има чврсте односе са САД.

"Без обзира на то ко ће бити шеф Беле куће, не видим сценарио да је могуће зауставити помоћ Украјини", рекао је Подољак.

Говорећи недавно о могућности преговора, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Русија спремна да преговара са Украјином, али да мора да сазна колико је Кијев, заправо, отворен за преговоре.

"Прво морамо да схватимо колико је за то спремна украјинска страна и колику је она добила, да тако кажем, дозволу за то од својих спонзора. Јер, за сада, видите, стижу веома различите изјаве. И није све сасвим јасно", објаснио је портпарол Кремља. 

image