Свет

Бивши амерички државни секретар предвиђа: Какав ће бити мировни план Доналда Трампа

Мајкл Помпео је у колумни за "Волстрит џорнал" представио "вероватни мировни план" председничког кандидата Доналда Трампа за сукоб у Украјини, у који ће бити укључени Ленд-лис програм за Кијев, "праве санкције" Русији и приступање Украјине ЕУ и НАТО-у
Бивши амерички државни секретар предвиђа: Какав ће бити мировни план Доналда Трампа© Joe Raedle/Getty Images

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп, ако победи на изборима, могао би да развије програм зајма од 500 милијарди долара за Украјину, наводи се у чланку бившег америчког државног секретара Мајка Помпеа и извршног директора лобистичке компаније "БГР груп" Дејвида Урбана за "Волстрит џорнал".

"Ево примера како би могао изгледати успешан план за Украјину: увести стварне санкције Русији, ојачати америчку одбрамбену индустрију, оживети Северноатлантски савез и креирати Ленд-Лис програм за Украјину од 500 милијарди долара", наводи се у чланку.

Како се додаје, уместо да се оптерећују амерички порески обвезници новим рачунима, Украјина треба да позајми онолико колико јој је потребно за куповину америчког оружја да би победила Русију.

"Уклоните сва ограничења у погледу врста наоружања које Украјина може да набави и употреби", истакли су.

Напомиње се да би Трамп такође могао да покуша да обнови односе са Саудијском Арабијом и Израелом.

Амерички председнички избори одржаће се 5. новембра.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решење, да директно укључују НАТО земље у сукоб и да се "играју ватром".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину бити легитимна мета за Русију.  

image