Свет

Саботаже на француској железници уочи отварања ОИ: Стали возови, угрожено 800.000 путника

Пожари су намерно подметнути да би оштетили наше инсталације, саопштило је удружење железница

Француска брза железничка мрежа на мети је вандала који су извели низ координисаних акција које су довеле до великих поремећаја на неким од најпрометнијих железничких линија у земљи уочи церемоније отварања Олимпијских игара у Паризу. Због подметања пожара на инфраструктури заустављени су брзи возови, а нападом је погођено више од 800.000 путника који су данас и предстојећег викенда планирали путовања.

Више брзих ТЖВ линија које воде ка западу, северу и истоку Париза је било мета напада подметањем пожара на инфраструктури. Четврти напад, који је циљао јужну железницу ка Лиону, је осујећен.

"Синоћ је Национално удружење француских железница (СНЦФ) било жртва неколико вандалских напада на брзим линијама. Пожари су намерно подметнути да би оштетили наше инсталације", наводи се у саопштењу СНЦФ-а.

СНЦФ је прецизирао да су подметнути пожари како би се оштетили инфраструктура и објекти железнице. Извор близак истрази казао је за агенцију АФП њуз да напад укључује акте саботаже.

Оштећења су пријављена и на Јуростар мрежи, због чега су неки возови са ове линије одложени, а други касне. Јуростар је саопштио да ће отказати четвртину полазака планираних за петак и дане викенда. Они су у саопштењу позвали путнике да одложе своје путовање, уколико су у могућности.

Возови између Лондона и Париза и даље саобраћају, али на "класичним" пругама, тако да се очекује да ће путовања између две престонице трајати најмање сат времена дуже.

Железничка компанија СНЦФ је саопштила да је ватра је оштетила инсталације, додајући да је реч о "масовном нападу с циљем да се паралише железничка мрежа".

"Наши тимови већ су на лицу места како би обавили процену и почели поправке", саопштено је.

Наводи се да ће велики број брзих возова због пожара бити преусмерен на конвенционалне линије, као и да се очекује да саобраћај буде нормализован тек у понедељак.

Председник СНЦФ групе је за БФМТВ рекао да је нападом погођено 800.000 путника, који су имали карте за путовања овог викенда. Додао је да се железница припремала за Олимпијске игре, али да сада мобилише стотине запослених како би кварове што пре отклонили.

Француски премијер Габријел Атал изјавио је да саботаже које су погодиле кључне делове француске железничке мреже имају "јасан циљ - блокирање мреже брзих возова".

Он је рекао да су "вандали" стратешки напали главне руте са севера, истока и запада према Паризу, и то неколико сати пре церемоније отварања Олимпијаде, преноси АП.

Обраћајући се новинарима, Атал је рекао да ће бити "великих последица", јер је стотине хиљада људи заглављено у покушају да стигну до Париза.

Париско тужилаштво отворило је истрагу и цео случај окарактерисало као "намерну штету" нанесену железничкој инфраструктури и "фундаменталним националним интересима"

Железница је позвала путнике да откажу путовања и не долазе на железничке станице, уз поруку да ће купљене карте бити замењене или рефундиране.

Министарка спорта Амели Оудеа-Кастера осудила је вандализам.

"То је ужасно. Напад на игре је напад на Француску", рекла је она за БФМТВ.

image