Свет

Преокрет: Барак и Мишел Обама ипак подржали Камалу Харис за председничког кандидата

Објављен је и видео снимак у којем бивши председник САД и прва дама зову "своју девојку Камалу" да подрже њену кандидатуру
Преокрет: Барак и Мишел Обама ипак подржали Камалу Харис за председничког кандидата© Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

После вишедневног оклевања, Барак и Мишел Обама подржали су Камалу Харис за председничког кандидата демократа, пише "Вашингтон пост", истичући да су Обаме последњи кључни лидери у Демократској странци који су стали иза Харисове након што се амерички председник Џозеф Бајден повукао из изборне трке.

На видео снимку објављеном на друштвеним мрежама види се како брачни пар Обама зове Харис да је обавести о њиховој подршци.

"Звали смо да кажемо да Мишел и ја не можемо бити поноснији што ћемо вас подржати и учинити све што можемо да прођете кроз ове изборе и уђете у Овалну канцеларију", каже бивши председник Харисовој.

Мишел Обама додаје: "Не могу да обавим овај телефонски позив, а да не кажем својој девојци Камали: поносна сам на тебе, ово ће бити историјско".

У одвојеном саопштењу, Обаме су се обавезале да ће учинити све што могу да Харис буде изабрана и позвали своје присталице да им се придруже у тим напорима.

У саопштењу се тврди и да Камала има више од обичне радне биографије, да има визију, карактер и снагу коју захтева овај кључни тренутак, како су навели.

"Нема сумње да Камала Харис има управо оно што је потребно да победи на овим изборима и учини нешто за амерички народ. У време када улози никада нису били већи, она нам свима даје разлога да се надамо", истиче се у саопштењу.

Многи републиканци приметили су да Обама није поменуо нити подржао Харисову у својој првој изјави реагујући на Бајденов нагли излазак из изборне трке прошле недеље.

"Пловићемо неистраженим водама у данима који су пред нама. Али имам изузетно поверење да ће лидери наше странке бити у стању да створе процес из којег ће се појавити изванредан кандидат", рекао је он тада.

У четвртак, изборни тим Доналда Трампа је указао на недостатак Обамине подршке Харисовој, а Стивен Чеунг, портпарол кампање, рекао је да Трамп неће пристати на дебату са потпредседницом САД док она званично не буде демократски кандидат, сугеришући да Обама и друге највише демократе разматрају да подрже другог кандидата.

"Многи у Демократској странци – наиме Барак Хусеин Обама – имају снажан осећај да је Камала Харис марксистичка преварантка која не може да победи председника Трампа, и још увек се залажу за неког 'бољег'", рекао је Чеунг у саопштењу од четвртка.

Да ће подршка Обаме највероватније изостати о томе је непосредно пре објаве да бивши председник ипак стаје уз Харис писао и "Њујорк пост". 

Позивајући се на извор близак породици Џозефа Бајдена, амерички медиј је навео да Обама неће подржати председничку кандидатуру потпредседнице САД јер сматра да она не може да победи Доналда Трампа.

"Обама је веома узнемирен јер зна да она не може да победи", рекао је извор породице Бајден за "Пост".

Неименовани саговорник је такође рекао да не полаже велике наде у ТВ дебату између Трампа и Харисове јер потоња "не може да расправља, она ће рећи нешто заиста глупо".

Након Бајденовог повлачења из трке за нови мандат у Белој кући, Обама је желео, наводи овај извор, да сенатор Аризоне и бивши астронаут Марк Кели буде кандидат на националној конвенцији Демократске странке у августу.

Обама је "бесан" што ствари нису кренуле путем који је он замислио, "због чега се не придружује подршци Харисовој", додаје се у тексту.

Род Благојевич, бивши демократа који сада подржава Трампа и који је у уторак у "Волстрит џорналу" окарактерисао Обаму као "претњу демократији", рекао је за "Пост" да верује да је "Обама био кључан" за избацивање Бајдена из председничке трке.

image