Свет

Британска влада одустала од противљења одлуци МКС о налогу за хапшење Нетанјахуа

Високи званичници лабуриста инсистирају да ће поштовати независност суда
Британска влада одустала од противљења одлуци МКС о налогу за хапшење НетанјахуаGetty © Jack Guez -Pool/Getty Images

Нова влада Велике Британије одустала је од противљења одлуци Међународног кривичног суда (МКС) да изда налог за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Кабинет британског премијера Кира Стармера данас је потврдио да влада неће уложити приговор на надлежност Међународног кривичног суда у том случају, преноси "Гардијан".

"То (противљење одлуци МКС да изда налог за хапшењем Нетањахуа) је био предлог претходне владе који није поднет пре избора. Могу да потврдим да влада неће с тим наставити у складу са нашим дугогодишњим ставом да је то ствар о којој одлучује (Међународни) суд", рекао је заменик портпарола премијера.

Главни тужилац МКС-а Карим Кан у мају је најавио да подноси захтев за издавање налога за хапшење Нетанјахуа и његовог министра одбране Јоава Галанта за наводне ратне злочине почињене током напада Израела на Газу.

Казао је да се то односи и на Јахју Синвара, команданта Хамаса у Гази, и команданта војног крила те групе Мохамеда Деифа.

Бивши британски премијер Риши Сунак критиковао је Канову одлуку у мају, а затим је месец дана касније његова влада обавестила МКС да ће се успротивити тој одлуци.

Међутим, високи званичници лабуриста инсистирају да ће поштовати независност суда.

Министар спољних послова Дејвид Лами рекао је у мају да је став лабуриста да одлука главног тужиоца МКС-а да поднесе захтев за налоге за хапшење "независна ствар суда и тужиоца".

Одлука британске владе не значи нужно да ће Канов захтев сада бити одобрен.

image