Свет

Пропаганда и(ли) суморна предвиђања: Нови стрип показује како НАТО види себе 2099.

Најновији потез у оквиру пропагандних напора НАТО-а, а поводом 75. годишњице Алијансе, долази у виду стрипа, који приказује свет на рубу новог (светског?) сукоба током 150. самита Алијансе — на месецу
Пропаганда и(ли) суморна предвиђања: Нови стрип показује како НАТО види себе 2099.Getty © Omar Havana/Getty Images

На овогодишњем, јубиларном самиту у Вашингтону где је НАТО прославио свој 75. рођендан, Алијанса која је доскора ведрила и облачила у свету (наравно, бескрупулозно вођена искључиво сопственим интересима и уз бројне цивилне жртве), одала је исти утисак као и председник земље која је предводи — погубљена сенка некадашње окоснице западне ратне машинерије, којој је једино још остало да изабере између два сценарија с краја "Шупљих људи" Т.С. Елиота.

Украјински сукоб, можда највећи пројекат Алијансе у протеклих деценију и више, увелико се обија о главу његовим ауторима и присталицама. Хегемонија Запада (односно САД), успостављена у великој мери под присилом НАТО-а, круни се пред праведнијим, мултиполарним поретком.

Упркос томе, Алијанса као да удвостручује своје напоре широм света, иако они неминовно повећавају ризик од нових сукоба и/или ескалације постојећих — док Кина већ увелико упозорава НАТО да престане са покушајима експанзије у Азији, премијер Израела Бенјамин Нетанјаху пред Конгресом САД предлаже оснивање блискоисточног еквивалента НАТО-а.

Све то, наравно, прати поједностављивање јавног и политичког дискурса (колико су само пута украјинске снаге, укључујући неонацистички "Азов", на (про)западним деловима друштвених мрежа представљани као хероји из различитих поп-културних франшиза заснованих на рудиментарним идејама борбе добра и зла), и пропагандна мобилизација целог друштва, како је приметио немачки професор историје истанбулског Универзитета Коч, Тарик Сирил Амар, у колумни за РТ Интернешенел.

Најновији потез у оквиру пропагандних напора НАТО-а, а поводом 75. годишњице Алијансе, долази у виду стрипа, који приказује свет на рубу новог (светског?) сукоба током 150. самита Алијансе — на месецу.

"Читаоци ће осетити претеће сукобе док путују на Месец са хероином. НАТО из 2099. је отпорна и проширена, али се бори са ефектима климатских промена на безбедност, продорним утицајем вештачке интелигенције и свемира као војног домена", наводи се у уводу овог пропагандног остварења.

Поред тога што приказује НАТО као поборца мира чији највиши званични прибегавају дипломатији услед "неизбежног" сукоба (не открива се, међутим, ко га је од НАТО-ових супарника покренуо) — баш онако као што нису у месецима који су претходили покретању Специјалне војне операције, када су се оглушили на многобројне дипломатске напоре Русије да се оно што за Москву представља критичне безбедносне претње реши мирним путем.

Такође сазнајемо да НАТО 2099. има 40 чланица уместо садашњих 32 (такође се не открива ко ће до краја текућег века још ући у Алијансу); да ће Црно море и Антарктик бити попришта кључних сукоба у наредних тридесетак година, а Месец за 75.

Имајући у виду улогу Црног мора у украјинском сукобу, растућу геостратешку важност полова наше планете, али и међувладин споразум између Русије и Кине о изградњи Међународне станице за истраживање Месеца (ИЛРС), поставља се питање: колико стрип "НАТО 2099." представља покушај да се мобилишу љубитељи девете уметности, а колико суморну најаву нових светских (и свемирских) ратишта?

image