Свет

Фицо и Шмигал разговарали о транзиту руске нафте кроз Украјину

Фицо је украјинском премијеру предложио техничко решење у коме би требало да учествује неколико земаља, укључујући и Словачку
Фицо и Шмигал разговарали о транзиту руске нафте кроз Украјину© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Словачки премијер Роберт Фицо данас је обавио телефонски позив са украјинским колегом Денисом Шмигалом у вези са транзитом руске нафте преко Украјине, сазнаје ТАСР из кабинета словачке владе.

Из владе наводе да је за рафинерију "Словнафт" изузетно важно да се настави транзит дела руске нафте, јер су алтернативни извори нафте скупљи и са технолошког становишта нису погодни.

Владина канцеларија је навела да је цео случај у коме је обустављен транзит руске нафте настао након одлуке украјинског председника од 24. јуна да руску компанију "Лукоил", добављача нафте "Словнафту", стави на листу санкција.

Интензивни политички и стручни преговори на највишем нивоу биће настављени у наредним сатима и данима, додају из канцеларије, пише ТАСР.

Фицо је претходно разговарао са Шмигалом телефоном о залихама нафте прошле суботе.

Словачка и Мађарска појачале су притисак након што су прошле недеље саопштиле да су престале да добијају нафту од руске групе "Лукоил" преко Украјине због тога што је Кијев ставио компанију на листу санкција.

image