Свет

Бивши украјински потпуковник: Стотине присталица нацистичке идеологије бори се на страни Кијева

На Западу, под покровитељством НАТО-а и влада земаља чланица, створени су специјални фондови који регрутују стране плаћенике у Украјину, рекао је Василије Прозоров
Бивши украјински потпуковник: Стотине присталица нацистичке идеологије бори се на страни Кијеваwww.globallookpress.com © Vasyl Shevchenko/ZUMAPRESS.com

Неколико стотина идеолошких нациста из целог света дошло је да се бори у саставу Оружаних снага Украјине, изјавио је бивши потпуковник Службе безбедности Украјине (СБУ) Василије Прозоров.

"Идеолошки нацисти, који су заиста присталице нацистичке идеологије, не долазе ни преко државе. Они иду посебно у нацистичке јединице. То је 'Десни сектор'. Дакле, они иду посебно у пук 'Азов', јер су тамо браћа по својим ставовима", казао је Прозоров.

Према његовим речима, ради се о великом броју људи.

Он је додао да су на Западу, под покровитељством НАТО-а и влада земаља чланица, створени специјални фондови који регрутују стране плаћенике у Украјину.

"Створено је неколико фондова специјално за финансирање таквих активности (регрутовање плаћеника широм света) под окриљем НАТО-а, неких влада. Конкретно, у Канади постоји неколико фондова који плаћају и финансирају учешће канадских плаћеника на страни Оружаних снага Украјине", прецизирао је Прозоров.

Како је навео, та средства акумулирају углавном државни новац, али су сама средства потребна да би се "сакрило" учешће држава НАТО-а у регрутовању плаћеника у Украјини.

Прозоров је указао да владе западних земаља преносе новац у невладине фондове, као што су, на пример, НАТО фондови, уз помоћ којих се те операције финансирају.

"Истовремено, због великих губитака плаћеника и лоших услова службе и обмане украјинских команданата, у Украјини нема много вољних да ратују. У ствари, не иде баш најбоље. Да је добро, имали би стотине хиљада добровољаца из целог света", закључио је бивши потпуковник СБУ.

image