Амбасадор Израела у Србији: Након четири године мандата, разумем сву осетљивост питања КиМ

"Никада нисмо прихватили термин геноцид поводом онога што се догодило у Сребреници. Желим да поновим, тамо се дефинитивно десио веома тежак ратни злочин, али са наше тачке гледишта, он не представља геноцид", нагласио је Вилан

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан рекао је данас да је након четири године проведене у Србији свестан да је питање Косова и Метохије за Београд једна од најважнијих тема и да разуме у потпуности сву осетљивост по том питању.

Он је у интервјуу за Танјуг поводом завршетка четворогодишњег мандата у Србији, истакао да је Израел осетљив када су у питању његови сукоби за које верује да могу бити решени само директним преговорима, а не саветима других земаља.

"Желели бисмо, као и свака друга држава да видимо мирно решење питања КиМ. Али нисмо ту да дајемо савете Србији како да поступи по том питању", рекао је Вилан.

Коментаришући због чега представник Израела није гласао када је Генерална скупштина Уједињених нација расправљала о Резолуцији о Сребреници, Вилан истиче да би Израел гласао за ту резолуцију да сматра да се у Сребреници догодио геноцид.

"Никада нисмо прихватили термин геноцид према ономе што се догодило у Сребреници. Желим да поновим, тамо се дефинитивно десио веома тежак ратни злочин, али са наше тачке гледишта, он не представља термин геноцид", нагласио је Вилан.

Упитан да ли се осећа небезбедно у Србији с обзиром да је пре месец дана у терористичком нападу рањен припадник Жандармерије који је обезбеђивао амбасаду, Вилан наглашава да се у сваком тренутку током протекле четири године осећао веома безбедно.

"То не говорим само због тога што су ми српске власти омогућиле велико обезбеђење. Мислим да се сваки Израелац који долази овде осећа безбедно. Зато је Србија и постала веома важна дестинација и зато постоји велики раст израелског туризма у Србији", додаје Вилан.

Амбасадор наводи да његови сународници воле да долазе у Србију и да се осећају безбедно и добродошло.

"Можда је људима у Србији сасвим нормално да се Израелци овде осећају добродошло, али то, нажалост, није случај у многим земљама света", наглашава Вилан.

Израелски дипломата додаје да је тероризам феномен који је присутан широм света.

"Храбри жандарм је поступио на невероватан начин и успео је да заустави напад на амбасаду. Претпостављам да терориста није знао да ли амбасада ради или не ради. Хтео је да убије неког од нас и полицајац га је у томе спречио", рекао је Вилан и нагласио да веома цени начин на који је Србија поступила у том случају.

Амбасадор додаје да је нападач био свестан да полицајац није Израелац, и да га је и поред тога напао и ранио и наглашава да свако може бити на мети терориста.

"Србија је земља која се у својој историји суочила са тероризмом. И мислим да је ово битка коју сви на свету треба да воде заједно. Не постоји други начин да се победи тероризам", рекао је Вилан.

Када се ради о економској сарадњи две земље и њеном унапређењу, Вилан указује да је на српском тржишту присутан велики број израелских компанија, пре свега на пољу некретнина и обновљиве енергије, али додаје да је сигуран да има простора за унапређење у многим областима.

Амбасадор истиче да људи када осете бенефите међусобне економске размене на најбољи начин уочавају добре везе између два народа.

"Мислим да је то боље од било каквих папира или споразума које можемо да потпишемо", рекао је Вилан.

Вилан наглашава да Израел у Србији има много инвестиција на које се поноси, да су Израелци који су присутни на српском тржишту веома задовољни и истиче да представљају добре амбасадоре Израела.

Према његовим речима извозни потенцијал који Србија нуди ипак није довољно препознат у Израелу због чега може још више да се ради на том пољу.

Он је истакао и да је јачина историјских веза и пријатељства између српског и израелског народа најјачи утисак који ће понети из Београда након четири године службе, а да је то пријатељство доказано у тешким тренуцима кроз које је Израел прошао у протеклих девет месеци рата у Гази.

"Као што изрека каже, 'пријатељ се у невољи познаје'. И мислим да је Србија доказала ово невероватно пријатељство са мојом земљом и мојим народом, током последњих девет месеци сукоба у Израелу. То се видело не само на политичком нивоу, већ што је за мене можда значајније, у чињеници да је Србија готово одмах понудила и постала дом за наша три кошаркашка тима који су били позвани да буду домаћини утакмица у Србији", рекао је Вилан.

Додао је да је протекла година у много чему била најтежа за њега и као дипломату, али и као оца двојице војника у израелској војсци.

"Као амбасадор и као Израелац гледајући дешавања у мојој земљи, био сам веома поносан када сам видео на који начин је Србија прискочила да помогне Израелу и показала своје пријатељство на свим могућим нивоима", рекао је амбасадор.
Вилан је истакао да је то јако пријатељство између Срба и Јевреја изграђено много пре него што је успостављена Држава Израел.

"Можемо рећи и да нас је несрећна заједничка судбина током Другог светског рата и холокауста зближила и помогла да се учврсте ове веома јаке везе између наша два народа", рекао је израелски дипломата.

Говорећи о операцији у Гази која је почела након напада 7. октобра прошле године и томе шта је њен крајњи циљ, Вилан наглашава да је израелска влада још првог дана поставила два циља – ослобађање свих талаца и елиминисање Хамаса као војне и политичке силе.

"Још увек је заробљено 120 талаца. Нажалост, почетком недеље смо сазнали да је Хамас убио још двоје. Морамо да их вратимо кући, свих 120. И оне који су још увек живи и оне који су, нажалост, убијени", рекао је Вилан.

Амбасадор је нагласио да је то основни захтев израелске јавности упућен Влади и да мора бити испуњен.

Коментаришући изјаву портпарола Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Даниела Хагарија који је недавно изјавио да је Хамас идеја и да га је због тога немогуће уништити, Вилан наглашава да циљ акције није уништавање Хамаса као идеје већ Хамаса као политичке и војне силе.

"Верујем да ми на томе радимо прилично добро. Да ли смо тај посао завршили? Вероватно нисмо. Може ли бити 100 одсто завршен? Можда је одговор и на то питање 'вероватно не', али све што смо до сада урадили и оно што из дана у дан настављамо да радимо у Гази приближава нас тренутку у којем Хамас више неће моћи да се понаша као војна и политичка претња Израелу", рекао је Вилан.

Он наглашава да сматра да није могуће завршити рат уколико та два циља не буду испуњена.