"Однос који нас дуго брине": Шеф Пентагона о патроли руских и кинеских бомбардера код Аљаске

Москва и Пекинг су поручили да су патроле у ​​складу са међународним правом и да нису нарушиле страни ваздушни простор

То што руски и кинески бомбардери лете заједно у међународном ваздушном простору у близини обале Аљаске знак је ширења војне сарадње Москве и Пекинга, рекао је амерички министар одбране Лојд Остин, додајући да је Вашингтон "забринут" тим развојем догађаја.

У среду су амерички и канадски борбени авиони пратили и пресрели два руска далекометна бомбардера "тупољев ТУ-95" и два кинеска бомбардера "Х-6".

Авиони су вршили заједничке ваздушне патроле изнад вода Чукотског и Беринговог мора, као и северног Пацифика.

Према речима шефа Пентагона, то је био први пут да су кинески бомбардери летели унутар идентификационе зоне противваздушне одбране Аљаске и први пут да су кинески и руски авиони полетели из исте базе на североистоку Русије.

"Ово је однос због којег смо све време били забринути – највише зато што смо забринути да Кина пружа подршку руском илегалном и непотребном рату у Украјини", рекао је он.

И Москва и Пекинг одбацили су западне наводе да Пекинг испоручује Русији компоненте двоструке намене које се могу користити за производњу оружја за сукоб у Украјини.

Остин је рекао да лет у среду "није изненађење", додајући да су га Москва и Пекинг вероватно планирали неко време.

Авиони су дошли на око 200 миља (320 км) од америчке обале и нису ушли ни у амерички ни у канадски ваздушни простор, рекао је шеф Пентагона.

Министарство одбране Русије саопштило је у четвртак да су посаде "разрадиле питања интеракције у свим фазама ваздушне патроле у ​​новој зони заједничких операција". Истакнуто је да су патроле трајале више од пет сати, и спроведене у складу са међународним правом.

Портпарол кинеског министарства одбране Жанг Шаоганг рекао је новинарима да је лет био осма "заједничка ваздушна стратешка патрола" од 2019. Вежба "није била усмерена ни на једну трећу страну" и "није повезана са тренутном међународном и регионалном ситуацијом", наводи се.

Русија често обавља летове у близини ваздушног простора САД и такође надгледа летове САД и НАТО-а у близини свог ваздушног простора, а последњих година је у бројним приликама слала своје авионе да испрате америчке ловце и бомбардере од својих граница.