Индијски медији: Моди ће посетити Украјину у августу

Индијски премијер је раније овог месеца посетио Москву, због чега су наводно САД биле "фрустриране"

Индијски премијер Нарендра Моди планира да посети Украјину у августу, објавили су медији из Њу Делхија, позивајући се на дипломатске изворе.

Иако се састао са Владимиром Зеленским на маргинама састанака Г7 у Италији и Јапану, Моди није посетио Кијев од ескалације сукоба Русије и Украјине у фебруару 2022.

Према индијским медијима, посета се очекује око 23. августа. Министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар и саветник за националну безбедност Ајит Довал одржали су телефонске разговоре са украјинским колегама Дмитријем Кулебом и Андрејем Јермаком раније овог месеца.

Током састанка са Зеленским у Италији прошлог месеца, Моди је поновио да ће "Индија наставити да чини све што је у њеној моћи да подржи мирно решење" сукоба, наводи се у владином саопштењу.

Моди је раније овог месеца посетио Москву, где се састао са руским председником Владимиром Путином. Индијски премијер је касније рекао да су из њихових разговора произашле "веома занимљиве идеје" и "потпуно нови погледи", као и да му је разговор са руским председником дао наду.

"Огромно је разочарење и разоран ударац за мировне напоре видети лидера највеће светске демократије како грли најкрвавијег злочинца на свету у Москви", објавио је Зеленски на друштвеним мрежама о састанку Модија и Путина.

Индија је одговорила тако што је позвала украјинског амбасадора у Њу Делхију у Министарство спољних послова ради објашњења.

САД су наводно такође биле "фрустриране" Модијевом посетом Москви, која је поткопала америчке напоре да Русију представе као изоловану на светској сцени.

Индија ужива вишедеценијске добре односе са Русијом, са којом посебно блиско сарађује у области сарадње у области одбране. Прошле године је обим трговине између две земље порастао на 65 милијарди долара, углавном због тога што је Њу Делхи повећао куповину руске нафте и угља.

Очекује се да ће трговинска размена између Русије и Индије достићи 100 милијарди долара до 2030. године.

Њу Делхи је такође један од оснивача БРИКС-а. Очекује се да ће Моди поново отпутовати у Русију у октобру, како би присуствовао самиту организације у Казању.