Швајцарска неће следити ЕУ у пребацивању профита од замрзнуте руске имовине Кијеву

Руска имовина вредна око 200 милијарди евра замрзнута је у ЕУ након ескалације руско-украјинског сукоба фебруару 2022. године

Швајцарска је саопштила да неће следити приступ ЕУ, која је пребацила Украјини 1,5 милијарди евра Украјини од профита оствареног на основу замрзнуте руске имовине, преноси портал "Свисинфо".

Државни секретаријат за економска питања потврдио је да Швајцарска неће следити приступ ЕУ.

У складу са швајцарским законом и међународним обавезама, Швајцарска је навела да не може да оствари "било какав ванредни приход од средстава Руске централне банке".

Руска имовина вредна око 200 милијарди евра замрзнута је у ЕУ након ескалације руско-украјинског сукоба фебруару 2022. године.

ЕУ се у мају сагласила да искористи камату коју су генерисала замрзнута средства Руске централне банке.

Очекује се да ће камате доносити између 2,5 и 3 милијарде евра годишње, које ће се користити за наоружавање Кијева Украјине и реконструкцију земље после сукоба.

"ЕУ стоји уз Украјину. Данас преносимо 1,5 милијарди евра из замрзнуте руске имовине на одбрану и обнову Украјине", саопштила је јуче председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Деведесет одсто камате генерисане из замрзнутих средстава (која остају замрзнута) биће додељено Европском фонду за мир (ЕПФ), који се превасходно користи за набављање оружја за Кијев.

Преосталих 10 одсто ће ићи у посебан фонд за обнову Украјине.

Украјински премијер Денис Шмигал изразио је захвалност ЕУ на подршци, док је Русија осудила одлуку као незакониту.