Свет

Ванг Ји упозорио Филипине због распоређивања америчких ракета: Створићете напетости у региону

Односи Кине и Филипина налазе се на раскрсници и дијалог и консултације су прави пут, рекао је кинески министар спољних послова
Ванг Ји упозорио Филипине због распоређивања америчких ракета: Створићете напетости у региону© Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Кинески министар спољних послова Ванг Ји упозорио је Филипине да не распоређује америчке ракете средњег домета, додавши да би такав потез могао да подстакне регионалне тензије и изазове трку у наоружању.

САД су раније ове године распоредиле свој ракетни систем "тифон" на Филипинима у оквиру заједничких војних вежби, преноси Ројтерс. Ракете нису испаљене током вежби, саопштио је неминовни филипински војни званичник, не наводећи детаље о томе колико ће дуго остати у земљи.

Односи Кине и Филипина налазе се на раскрсници и дијалог и консултације су прави пут, рекао је Ванг у петак филипинском министру спољних послова Енрикеу Маналу током састанка у Вијентијану, главном граду Лаоса, где су се окупиле највише дипломате светских сила уочи два самита.

Ванг је рекао да су односи између земаља суочени са изазовима јер су Филипини "у више наврата кршили консензус обе стране и сопствене обавезе", наводи се у саопштењу кинеског министарства спољних послова.

"Ако Филипини распореде амерички ракетни систем средњег домета, то ће створити напетост и конфронтацију у региону и покренути трку у наоружању, што није у складу са интересима и жељама филипинског народа", рекао је Ванг.

Филипинска војска и њено министарство спољних послова нису одговорили на захтеве за коментаром Вангових примедби, наводи Ројтерс.

image