Хезболах напао град на Голанској висоравни: Најмање 10 погинулих, углавном деце

Израелски министар спољних послова Израел Кац за "Канал 12" је изјавио да је "нема сумње да је Хезболах прешао црвене линије", као и да се "сада суочавамо са отвореним ратом"

Најмање 10 људи је погинуло у ракетном нападу на град Маџдал Шамс, на Голанској висоравни, док је више десетина повређено, пренели су израелски медији.

Међу погинулима и повређенима има доста деце, пошто је ракета погодила фудбалски терен, а број погинулих могао би да порасте, пошто је неколико повређених и даље у критичком стању, преноси "Тајмс оф Израел".

Према наводима израелских медија, либанска милитантна група Хезболах је у први мах преузела је одговорност за напад, да би то касније демантовали, тврдећи да "немају никакве везе са инцидентом и категорички негирају све лажне наводе".

У саопштењу након што је Хезболах демантовао умешаност, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су истакле да је "према проценама извршеним у војсци и обавештајним подацима који су нам доступни, ракетни напад на Маџдал Шамс извела терористичка група Хезболах".

"Хезболах стоји иза лансирања ракете која је погодила фудбалски терен у Маџдал Шамсу и довела до цивилних жртава, међу којима има и деце", додаје ИДФ.

Маџдал Шамс се налази на Голанској висоравни, територији која је међународно призната као део Сирије, али која се од 1967. налази под израелском окупацијом. Већинско становништво тог града чине Друзи.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, који се налази у САД, састао се са америчким безбедносним званичницима, док се министар одбране Јоав Галант састао са начелником генералштаба Херцијем Халевијем како би проценили ситуацију. Најављено је да ће се израелски премијер у земљу вратити раније него што је у први мах планирано.

Председник Израела Исак Херцог напад је назвао "срцепарајућим" и додао да "свет не сме да настави да ћути на терористичке нападе (лидера Хезболаха Хасана) Насралаха, иза којих стоји зла империја Иран".

Израелски министар спољних послова Израел Кац изјавио је за "Канал 12" да "нема сумње да је Хезболах прешао црвене линије", као и да се "сада суочавамо са отвореним ратом".

Сирене за ваздушни напад активиране су у неколико насеља насеља на северу Израела, док команда фронта Израелских одбрамбених снага упозорила на потенцијалне претње из ваздуха.

Раније данас из Либана је испаљено око 30 ракета на север Израела, саопштила је израелска војска. Већину ракета уништила је противваздушна одбрана, а повређених није било, наводи се у саопштењу.

Војска је саопштила да је око пола сата касније испаљено још 10 ракета на подручје Неве Атив, које су све погодиле отворене површине.

У исто време, четири особе су погинуле у израелском нападу на стамбену зграду у селу Кфар Ћила на југу Либана, рекао је локални војни извор за РИА Новости у суботу.

"Израелски ратни авиони напали су стамбену зграду навођеним пројектилима у селу Бинт Кфар Ћила у провинцији Набатије у јужном Либану. У експлозији су погинуле четири особе, цела зграда је потпуно уништена, а уклањање рушевина се наставља", навео је извор.