Свет

Ко ће заменити Камалу? Харисова у августу именује кандидате за потпредседника САД

У игри је неколико имена, али нова кандидаткиња Демократа за позицију шефа државе још не би да открије своје карте
Ко ће заменити Камалу? Харисова у августу именује кандидате за потпредседника САД© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Потпредседница САД Камала Харис, која је у борбу за највиши председницу државе ушла из Демократске странке, планира да почетком августа објави своје кандидате за председника, јавља Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе блиске Харисовој.

У игри за кандидате су, највероватније, гувернер Северне Каролине Рој Купер, гувернер Пенсилваније Џош Шапиро и сенатор из Аризоне Марк Кели.

Други могући кандидати за ту улогу су садашњи амерички министар саобраћаја Пит Бутиџиџ, који има блиске пословне односе са Харисовом, као и гувернери Кентакија и Минесоте Енди Бешир и Тим Волц.

"Потпредседница ће изабрати некога са ким се осећа пријатно и ко је потенцијално спреман да и сам постане председник", рекао је за Си-Ен-Ен један од демократа под условом да остане анониман, истичући да у овој фази Харисова не жели никоме да открива своје карте кад је реч о потпредседничким кандидатима.

Амерички председнички избори одржаће се 5. новембра, и иако се претпостављало се да ће Бајден на њима представљати Демократску странку, након катастрофалног наступа на јунској дебати са републиканским противником Доналдом Трампом, међу демократама су постали све гласнији позиви демократа да Бајден одустане од борбе.

Он је 21. јула одлучио да се повуче из трке и подржао је номинацију потпредседнице Камале Харис на највиши положај у америчкој влади.

image