Свет

Израелска војска: Припремамо одговор против Хезболаха због напада на Маџдал Шамс

Број погинулих у данашњем ракетном нападу либанске милитантне групе Хезболах на Маџдал Шамс на Голанској висоравни повећао се на 10, а већина погинулих су деца
Израелска војска: Припремамо одговор против Хезболаха због напада на Маџдал ШамсGetty © Amir Levy

Израелска војска припрема одговор против Хезболаха након што је ракета испаљена из Либана убила 10 особа, међу којима има деце, на фудбалском игралишту на Голанској висоравни, саопштио је портпарол војске Данијел Хагари.

"Наши обавештајни подаци су јасни. Хезболах је одговоран за убијање невине деце, тинејџера", саопштио је Хагари.

Портпарол израелске војске је навео да су се, према првим резултатима истраге, у граду Маџдал Шамс на Голанској висоравни огласиле сирене за ваздушни напад, "али да је то било тренутно упозорење и да је било прекратко".

Он је додао да Хезболах износи неистине тиме што пориче умешаност у инцидент, преноси Ројтерс.

Број погинулих у данашњем ракетном нападу либанске милитантне групе Хезболах на Маџдал Шамс на Голанској висоравни повећао се на 10, а већина погинулих су деца, саопштила је израелска хитна помоћ.

У саопштењу се наводи да је више десетина људи рањено, укључујући шесторо који се налазе у тешком стању, док је троје у средње тешком стању, а четворо лакше повређено, пренео је "Тајмс ов Израел".

Израелски министар спољних послова Израел Кац изјавио је данас да је либанска милитантна група Хезболах прешла све "црвене линије" након данашњег напада на Маџдал Шамс на Голанској висоравни и да ће Израел одговорити.

Кац је рекао за Канал 12 да се Израел суочава са свеопштим ратом.

Након ракетног напада Хезболаха на Маџдал Шамс, израелски министар одбране Јоав Галант разговарао је о процени ситуације са начелником генералштаба израелске војске генерал-потпуковником Херцијем Халевијем и другим високим званичницима одбране, саопштила је Галантова канцеларија.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, који се налази у САД, састао се са америчким безбедносним званичницима, а најављено је да ће се израелски премијер у земљу вратити раније него што је у први мах планирано.

Високи званичник Хезболаха Мохамед Афиф рекао је за Ројтерс да та група није одговорна за данашњи напад на Мајдал Шамс на Голанској висоравни коју је окупирао Израел.

image