Свет

Ердоган тражи извињење од Абаса јер није говорио пред турским парламентом

Лидер Палестинске националне управе био је позван да се обрати у Турској у исто време када и Нетанјаху пред Конгресом
Ердоган тражи извињење од Абаса јер није говорио пред турским парламентом© Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Анкара очекује извињење од лидера Палестинске националне управе Махмуда Абаса, који је одбио да говори у турском парламенту.

Турски парламент позвао је Абаса да се у парламенту обрати истовремено са говором израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа у америчком Конгресу, али палестинска страна није дала јасан одговор на предлог, преноси лист "Туркије", близак турској влади.

"Нека се господин Абас не увреди, али треба да се извини, пошто смо га позвали, али није дошао. Чекали смо да видимо да ли ће доћи? Свуда говоримо шта треба да се каже у име наше палестинске браће и сестара", рекао је Ердоган.

Према речима турског председника, нико коме је и кап хуманости у срцу не може да оправда такво непринципијелно понашање када се Нетанјаху аплаудира у Конгресу САД.

"Када видимо оне који аплаудирају убиству четрдесет хиљада невиних људи, бринемо и за нашу будућност. Ко може да гарантује да сутра ове прљаве очи неће бити уперене у Анадолију", додао је турски лидер.

Нетанјаху се у среду обратио америчком Конгресу, што је изазвало протесте антиратних активиста на Капитолу.

Турски политичари, укључујући председника Реџепа Тајипа Ердогана, оштро су критиковали говор "ратног злочинца" Нетанјахуа у Конгресу.

image