Свет

Венецуела бира новог председника: Мадуро се бори за трећи мандат

Више од 21 милиона грађана има право гласа у Венецуели, али број потенцијалних гласача износи око 17 милиона
Венецуела бира новог председника: Мадуро се бори за трећи мандат© Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

У Венецуели се данас одржавају председнички избори на којима ће бирачи одлучити да ли ће актуелни шеф државе Николас Мадуро добити трећи узастопни мандат или подржати кандидата опозиције Едмунда Гонзалеса Урутиа.

Мадура на изборима изазивају бивши дипломата Едмундо Гонзалес Урутиа, који представља опозицију и још осам кандидата.

Опозициона лидерка Марија Корина Мачадо је била звезда у предизборној кампањи коалиције, чак и након забране обављања јавне функције што ју је принудило да преда штафету кандидату Едмунду Гонзалесу, 74-годишњем бившем дипломати.

Гонзалес је добио подршку чак и од неких бивших присталица владајуће партије, али опозиција и посматрачи сумњају да ће гласање бити поштено имајући у виду неке одлуке изборних власти и хапшења опозиционих активиста.

Више од 21 милиона грађана има право гласа у Венецуели, међутим број потенцијалних гласача износи око 17 милиона, пренео је АП. Гласање није обавезно и обавља се електронским путем.

Гонзалес је дипломатску каријеру започео као помоћник амбасадора Венецуеле у САД касних 1970-их. Служио је и у Белгији и Салвадору, био је и амбасадор Венецуеле у Алжиру, а његова последња дужност је била у Аргентини током председавања Уга Чавеса.

Гонзалес је последњих година радио као консултант за међународне односе и написао историјски рад о Венецуели током Другог светског рата.
Он је обећао да ће увести промене у земљи, које ће вратити у домовину милионе емиграната.

Мадуро, кога подржава 13 партија, обећао је да ће гарантовати мир и економски раст који ће учинити Венецуелу мање зависном од прихода од нафте.

image