Шеф Представничког дома САД критиковао отварање ОИ: "Ово је рат против вере"

Исмевање Тајне вечере је шокантно и увредљиво за хришћане широм света, оценио је републикански конгресмен

Председник Представничког дома америчког Конгреса Мајк Џонсон осудио је пародију на Тајну вечеру, коју је извела група "дрег квинс" током церемоније отварања Олимпијских игара.

Републикански конгресмен је навео да је исмевање Тајне вечере "шокантно и увредљиво за хришћане широм света".

"Рат против наше вере и традиционалних вредности данас нема граница. Али знамо да ће истина и врлина увек победити", написао је на Џонсон на Иксу, додајући цитат из Библије да "Светлост сија у тами, и тама је не обузе" (Јеванђеље по Јовану).

Многе сцене представљене током церемоније изазвале су оштре реакције на друштвеним мрежама, па је тако америчка технолошка компанија "Си спајр" одлучила да повуче своје оглашавање са Олимпијских игара у Паризу након контроверзне пародије на Тајну вечеру на отварању Олимпијаде.

Како је компанија навела, њени запослени су шокирани оним што су видели.

"Шокирани смо исмевањем Тајне вечере током отварања Олимпијских игара у Паризу. 'Си спајр' ће повући своје оглашавање са Олимпијских игара", саопштила је компанија на Иксу.

На шокантне сцене из Париза реаговао је потпредседник Владе Србије Александар Вулин, поручивши да отварање Олимпијских игара у Француској својим контроверзним стилом и симболиком суштински се разликује од отварања Спортских игара БРИКС-а у Казању и показује разлику између цивилизација "новог Запада" и "новог Истока".

"У Паризу Марија Антонета пева док држи своју крваву одсечену главу, 'Златно теле' се указује следбеницима, а болесник који је све то поставио, 'Последњу вечеру' приказује као сцену из порно филма. У Казању спортисти под својим националним заставама, народне игре без сатанистичких симбола, нема одсечених глава, нема болесних визија. Срби, којој цивилизацији припадате? Срби, шта вам није јасно", упитао је Вулин.