Орбан помогао у организацији разговора Трампа и Зеленског?

Према тврдњама мађарског новинара, поред Виктора Орбана, још двојица европских политичара су позвали Трампа да разговара са лидером кијевског режима

Мађарски премијер Виктор Орбан наводно је помогао у организовању телефонског разговора између америчког председничког кандидата Доналда Трампа и лидера кијевског режима Владимира Зеленског, наводи се у чланку мађарског новинара Саболча Пањија, који почетком јула најавио "мировну турнеју" премијера Мађарске.

"Зеленски је замолио Виктора Орбана, током њиховог састанка у Кијеву 2. јула, да помогне у организацији састанка (телефонског разговора) са Доналдом Трампом, који је на крају одржан 19. јула", написао је мађарски новинар на порталу "Висквер".

Пањи је додао и да су бивши британски премијер Борис Џонсон и пољски председник Анджеј Дуда такође позвали Трампа да разговара са Зеленским, и због тога остаје нејасно ко је заправо од ових политичара имао највећи утицај на кандидата за председника САД.

Подсећања ради, Зеленски и Трамп су 19. јула обавили телефонски разговор, који је оцењен као "веома добар". Бивши председник САД је тада у више наврата изјавио да ће "донети мир и окончати рат" ако победи на изворима.

Са друге стране, Зеленски је на друштвеној мрежи Икс написао да је са Трампом договорио детаље о будућем личном састанку, на ком ће бити речи о конкретним корацима за постизање мировног решења.