Свет

Мелонијева потписала у Пекингу трогодишњи акциони план за сарадњу Кине и Италије

Током посете Кини састаће се са кинеским председником Си Ђинпингом и премијером Ли Ћангом
Мелонијева потписала у Пекингу трогодишњи акциони план за сарадњу Кине и ИталијеGetty © Stefano Costantino/SOPA Images/LightRocket

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони обећала је данас да ће "поново покренути" сарадњу са Кином након што је потписала трогодишњи акциони план о новим облицима сарадње током своје прве званичне посете Пекингу од када је ступила на дужност.

Мелонијева је то рекла током састанка са кинеским премијером Ли Ћијангом, пренела је агенција АНСА.

Италијанска премијерка је истакла да њена петодневна посета Кини представља "демонстрацију воље да се започне нова фаза" и да се поново покрене сарадња Пекинга и Рима.

"Акциони план ће имати за циљ да се успоставе нови облици сарадње", навела је Мелонијева.

Како је најављено, она ће састати и са кинеским председником Си Ђинпингом.

Она је такође присуствовала италијанско-кинеском пословном форуму, на којем су учествовале италијанске компаније: произвођач гума "Пирели", енергетска група ЕНИ, одбрамбена група "Леонардо", произвођачи вина, као и неколико италијанских луксузних модних кућа, као што је "Долче и Габана".

"Форум шаље још један сигнал обостраног интереса да више уравнотежимо нашу комерцијалну размену", навела је Мелонијева.

Си је рекао на отварању форума да Кина и Италија треба да повећају трговинску и инвестициону сарадњу.

Очекује се да ће током посете бити потписани билатерални трговински и индустријски споразуми, наводи италијанска агенција. Кина је највећи трговински партнер Италије изван ЕУ после САД.

Италијанске директне инвестиције у Кини износе 15 милијарди евра, а више од 1.600 италијанских компанија послује, посебно у области текстилне, машинске, фармацеутске, енергетске и тешке индустрије.

Међутим, Италија је подржала одлуку Европске комисије да уведе привремене царине до 37,6 одсто на електрична возила увезена из Кине.

Чланице Г7, укључујући Италију, обећале су прошлог месеца да ће наставити да предузимају радње да заштите своје пословање од онога што сматрају нелојалном кинеском трговинском праксом.

Мелонијева жели да смањи на минимум последице повлачења из иницијативе и глобалне шеме улагања у инфраструктуру вредну милијарду долара.

Она је критиковала одлуку тадашњег премијера Ђузепеа Контеа да потпише Сијеву иницијативу коју је назвала грешком, а њена влада обавестила је Пекинг у децембру прошле године да се повлачи након што је Италија преузела председавање Г7.

Многе италијанске компаније се и даље плаше да би Пекинг могао да им узврати због ове одлуке, иако је Рим покушао да ограничи штету тако што је пажљиво осмислио нечујан излазак у којем је Мелонијева нагласила одлучност да одржи "обострано корисне" односе.

image