Свет

Огласио се директор церемоније отварања ОИ: Нисам био инспирисан "Тајном вечером"

Томас Џоли тврди да никог није хтео да увреди, нити коме да се руга
Огласио се директор церемоније отварања ОИ: Нисам био инспирисан "Тајном вечером"© Kevin Voigt/GettyImages

Уметнички директор контроверзне церемоније отварања Олимпијских игара Томас Џоли, негирао је да је једна од најпроблематичнијих сцена манифестације, она са "дрег краљицама" била инспирисана "Тајном вечером".

"У мени никада нећете наћи жељу да се ругам, да оцрним било шта. Хтео сам да направим церемонију која мири људе и реафирмише вредности наше Републике", изјавио је Џоли на БФМТВ-у, а преноси "Паризјен".

Редитељ, који је иначе геј, понавља да сцена са дрег краљицама око стола, коју су сви осудили оцењујући да пародира на Последњу вечеру Исуса са апостолима, није била инспирисана тим хришћанским мотивом. Инспирација је, тврди, била паганство.

"Мислим да је било сасвим јасно да Дионис долази за овај сто. Он је ту јер је бог славља, вина и отац Секуане, богиње повезане са реком. Идеја је била више да се направи велики пагански фестивал повезан са боговима Олимпа, односно олимпизма", наставио је Џоли објашњавајући сцену у којој је учествовао оскудно обучени мушкарац налик штрумфу.

Што се тиче сцене која представља обезглављену Марију-Антоанету која држи главу у у рукама он је уверио да у манифестацији коју је припремио нема "величања инструмента смрти који је била гиљотина".

image