САД унапредиле свој контингент у Јапану: Америчке снаге добиле статус Штаба здружених снага

Ово ће бити најзначајнија промена Америчких снага у Јапану од њиховог стварања и једно од најснажнијих побољшања нашег војног веза са Јапаном у последњих 70 година, рекао је министар одбране САД

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је да је донео "историјску" одлуку да унапреди команду америчких трупа у Јапану, истичући претње које Кина представља у Индо-Пацифику, преноси лист "Политико".

У разговору са медијима након сусрета са јапанским колегама, Остин и амерички државни секретар Ентони Блинкен покушали су да увере Јапан да ће безбедносне обавезе остати нетакнуте чак и ако Доналд Трамп победи на америчким председничким изборима у новембру.

Међутим, јапански званичници су током разговора у четири ока изразили забринутост због Трампове незаинтересованости за јачање система савезништава, како у Европи тако и у Азији,

"Да би боље одговориле на садашње и будуће изазове, САД ће унапредити Америчке снаге у Јапану у Штаб здружених снага са проширеним мисијама и оперативним одговорностима", рекао је Остин.

"Ово ће бити најзначајнија промена Америчких снага у Јапану од њиховог стварања и једно од најснажнијих побољшања нашег војног веза са Јапаном у последњих 70 година", додао је министар одбране САД.

Како наводи "Политико", Токио већ припрема планове како би се спремио за своју потенцијалну улогу, у случају да Кина нападне Тајван.

"Видимо да се НР Кина упушта у насилно понашање и покушава да промени статус кво у Источном и Јужном кинеском мору, око Тајвана и широм региона", навео је Остин у саопштењу.

Остин и Блинкен су такође поновили обећања за Јапан у погледу нуклеарног одвраћања које су САД спремне да пруже Јапану у случају сукоба, након прве министарске седнице ове врсте између Вашингтона и Токија о, како су рекли "продуженом одвраћању".

Што се тиче потенцијалног избора Доналда Трампа за председника САД, Блинкен је изјавио да САД и Јапан "имају савез који је не само трајао, већ је током деценија постао јачи".

"Управо због тога, мислим да ће, заправо знам да ће бити одржан, без обзира на исход избора у било којој од наших држава", рекао је државни секретар САД.

Подсећања ради, Јапан још од краја Другог светског рата служи као база из које САД пројектују војну моћ у региону Индо-Пацифика, а процењује се да је у овој азијској држави тренутно распоређено око 54.000 америчких војника, на стотине авиона и једина истурена ударна група носача авиона америчке морнарице.