Отказане забаве, одложена путовања, замена прозора на чекању: Дипломатска служба ЕУ стеже каиш

Због прекомерне потрошње, ЕЕАС мора да среже трошкове за 43 милиона евра

Дипломатама ЕУ наложено је да забораве на планирана путовања, откажу забаве и одложе радове на обезбеђивању резиденција, будући да се од спољне службе ЕУ, односно министарства спољних послова блока очекује да, због раније прекомерне потрошње, сада срежу трошкове за 43 милиона евра, односно да планирани буџет умање за готово пет одсто.

"Фајненшел тајмс", наиме, јавља да ће се финансијски притисак следеће године додатно повећати, а дипломатска служба је признала да ће предложени буџет захтевати "оштре мере штедње", приморавајући ЕУ и да продајe имовину како би уравнотежила финансије.

Један званичник је рекао да ће Унија можда морати да затвори мисије.

"Стезање каиша" већ се осећа. Смањен је број аутомобила који возе шофери, па чак и количина канцеларијског материјала. Теренски догађаји, жали се други званичник, више се не одржавају. Отказан је и пријем ЕЕАС-а (дипломатске службе ЕУ) у Генералној скупштини УН, за који су дипломате рекле да је од виталног значаја за убеђивање земаља у развоју да се приклоне ЕУ по питањима као што је рат у Украјини.

ЕЕАС је у "ужасној ситуацији", рекао је други званичник ЕУ, додајући да "свету треба више дипломатије, а не мање". Портпарол ЕЕАС је рекао да су смањени "сви трошкови који су били могући", а буџети канцеларија у иностранству преполовљени.

Насупрот томе, Европска комисија, извршна рука блока која надгледа заједнички буџет ЕУ, још увек има новца за трошење.

"Особље Комисије може да путује по земљи, али не и амбасадор ЕУ јер је на буџету ЕЕАС", рекао је званичник ЕУ за ФТ.

Око 50 од 145 прекоморских делегација ЕЕАС – у суштини амбасада ЕУ – има критичне безбедносне проблеме. Међутим, пара за поправку брава, прозора и инсталирање камера – нема.

Текуће поправке су такође немогуће.

Одлука коју је ове недеље донео шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел да организује традиционални неформални састанак министара спољних послова два пута годишње у Бриселу, уместо да се Мађарској дозволи да буде домаћин у Будимпешти како је првобитно планирано, значи да ће трошкови тог догађаја такође пасти на буџет ЕЕАС.

А само трошкови превода за тај скуп прелазе 70.000 евра.

"То је велика рупа коју сада морамо да попунимо", рекао је трећи званичник.