Свет

Врховни вођа Ирана Али Хамнеј дао сагласност за именовање новог председника

Масуд Пезешкијан ће положити заклетву у уторак, а очекује се да ће њој присуствовати преко 2.500 људи, укључујући 70 делегација страних земаља и међународних организација
Врховни вођа Ирана Али Хамнеј дао сагласност за именовање новог председника© Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеј формално је данас дао сагласност за избор Масуда Пезешкијана на место председника земље, након што је овог месеца победио на председничким изборима.

Пезешкијан, који ће положити заклетву у уторак, преузима дужност у време ескалације тензија на Блиском истоку повезаних са сукобом Израела и Хамаса у Гази, као и Израела и Хезболаха који делује у Либану и који ужива подршку Ирана, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће инаугурацији присуствовати више од 2.500 људи, укључујући 70 делегација страних земаља и међународних организација.

На церемонији коју је директно преносила државна телевизија, Хамнеј је дао сагласност за ступање Пезешкијана на функцију, а у говору након тога, врховни лидер је поновио дугогодишњи став те земље по питању Израела.

"Ционистички режим (Израел) није држава, то је криминална банда, банка убица и терористичка група", рекао је Хамнеј у свом говору, хвалећи палестинску исламистичку организацију Хамас за отпор Израелу у Гази.

Након Хамнејеве потврде, окупљенима се обратио и Пезешкијан, обећавајући да ће водити политику усклађену са политиком врховног вође.

"Одговорност коју ми је Устав дао је да кренем ка јасном путу који је зацртао врховни вођа", рекао је он, наводи "Иран интернешенел".

image