Зеленски: Кијев ће до краја новембра развити план за постизање мира

Заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Галузин раније је изјавио да руска страна "не прихвата ултиматуме и да неће учествовати на таквим догађајима"

Украјина ће започети "детаљну дискусију са релевантним земљама о питањима територијалног интегритета", а до краја новембра Кијев ће израдити акциони план за постизање мира, рекао је Владимир Зеленски је у интервјуу јапанском телевизијском каналу НХК.

Он није прецизирао са којим државама ће Украјина започети разговоре. Такође је напоменуо да је у контакту са тимом бившег председника САД Доналда Трампа.

Зеленски је раније рекао да би руски представници "требало да буду на другом самиту" о Украјини у новембру.

Почетком јула, заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Галузин изјавио је за "РИА Новости", коментаришући тему новог самита о Украјини, да руска страна "не прихвата ултиматуме и да неће учествовати на таквим догађајима".

Конференција о Украјини одржана је у Швајцарској 15. и 16. јуна ове године, а Кремљ је саопштио да је тражење излаза из ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије "апсолутно нелогично и узалудно".

Руски председник Владимир Путин је у јуну изнео нове мировне предлоге за решавање сукоба у Украјини, који укључују признавање статуса Крима, Доњецке и Луганске Народне Републике, Као и Херсонске и Запорошке области као региона Русије, статус Украјине као неутралне и ненукеларне силе, њену демилитаризацију и денацификацију, као и укидање антируских санкција.