Осуђени холандски педофил наступио на ОИ: "Већа казна за ударање коња него за силовање детета"

Наступ холандског силоватеља испраћен је звиждуцима

Скандал за скандалом ниже се на Олимпијским играма, а најновију мрљу на славно такмичење ставио је и наступ холандског репрезентативца у одбојци на песку Стивена ван де Валдеа, који је раније осуђен за силовање дванаестогодишње девојчице. И не само то, већ је холандски олимпијски тим, након што је Ван де Валде извиждан на терену, отворено признао да штити осуђеног педофила.

"Да, штитимо осуђеног силоватеља деце. Желимо да се ​​бави својим спортом што је боље могуће, на турниру за који се квалификовао", рекао је аташе за штампу холандског тима Џон ван Влит, након што је репрезентативцу дозвољено да, за разлику 10.713 других спортиста који после мечева морају да прођу кроз медијску зону - он то избегне.

Двадесетдеветогодишњег Ван де Валдеа, који је 2016. осуђен на четири године затвора (од којих је одлежао 13 месеци) по три тачке оптужнице за силовање детета које је упознао на Фејсбуку након утакмице су, са терена одвела три чувара која су га заштитила од "медијске инквизиције".

Британски "Телеграф" подсећа да је, иако се према правилима Међународног олимпијског комитета сви спортисти морају ставити на располагање медијима након такмичења, за Ван де Велдеа направљен изузетак.

"Дефинитивно је створена другачија ситуација за Стивена", рекао је портпарол холандског тима, који је истакао како је Ван де Валде "издржао своју казну".

Холандски тим је, раније, у мејлу послатом "Гардијану" инсистирао како одбојкаш "није педофил".

Сви спортисти у Паризу, према писању "Телеграфа", морају да потпишу изјаву којом обећавају да ће бити "узори". Какав је узор Холанђанин, више је него очигледно.

Како указује "Тајмс", Међународни олимпијски комитет није учинио ништа да заштити Игре од ове штете по репутацију, а како се додаје, указујући на случај спортисткиње која је са Игара морала да се повуче након што је објављен снимак на коме удара коња, "овде у Паризу заправо добијате вишу казну за шибање коња него за силовање детета".