Свет

Пољски министар избацује Мађарску из НАТО-а и ЕУ: Огорчен због Орбановог говора

Не разумем баш зашто Мађарска жели да остане чланица организација које им се толико не допадају и које се наводно лоше односе према њима, рекао је Бартошевски
Пољски министар избацује Мађарску из НАТО-а и ЕУ: Огорчен због Орбановог говора© Rasid Necati Aslim/Anadolu via Getty Images

Изјаве мађарског премијера Виктора Орбана, за које званичници Пољске сматрају да су усмерене против Варшаве, узнемириле су заменика министра спољних послова те државе, Теофила Бартошевског, који је изразио сумњу у то да је чланство Мађарске у ЕУ и НАТО-у неопходно.

Нагласио је да, за разлику од Орбана, његова земља "не послује са Русијом након пуне инвазије на Украјину".

"То је био напад на Пољску, Сједињене Државе, Европску унију и НАТО", преноси РТС, позивајући се на украјинску "Правду".

Бартошевски је нагласио да је Орбанов говор већ веома негативно коментарисала амбасада САД у Будимпешти.

"Не разумем баш зашто Мађарска жели да остане чланица организација које им се толико не допадају и које се наводно лоше односе према њима. Ово се заснива на принципу да, ако не желиш да будеш члан клуба, увек можеш да одеш. Ово је дефинитивно антиевропска, антиукрајинска, антипољска политика у овом тренутку", закључио је пољски министар.

Орбан је раније током планираног говора у оквиру летњег универзитета Тушвањос у румунском летовалишту Баиле Тушнад рекао да Пољаци "воде најлицемернију и најпосвећенију политику у целој Европи" јер наводно "бесрамно послују" са Русијом.

Односи Варшаве и Будимпеште су захладнели након почетка руске Специјалне војне операције у фебруару 2022. године због различитих погледа на овај сукоб. Међутим, Орбан раније није отворено критиковао Пољску.

image