Свет

Симор Херш: Обама уценио Бајдена да се повуче из председничке трке

Кључни фактор у одлуци да се Бајден повуче с функције позивањем на 25. амандман била серија испитивања јавног мњења
Симор Херш: Обама уценио Бајдена да се повуче из председничке тркеGetty © Photo by Mark Makela/Getty Images

Анализирајући низ догађаја који су претходили повлачењу председника САД Џозефа Бајдена из трке за реизбор на ту функцију – од дебакла на ТВ дуелу с Доналдом Трампом преко одустајања донатора Демократске партије до све чешћих новинских написа о лошем здрављу и коначно наводног инфицирања короном – амерички новинар Симор Херш изнео је податак да је бивши лидер Сједињених Држава Барак Обама запретио Бајдену да ће бити склоњен с власти уколико сам не одустане од учешћа на новембарским изборима.

Наиме, у недељу, 21. јула, Обама је позвао Бајдена и рекао му: "Овако стоје ствари, имамо Камалино (потпредседнице САД Харис) одобрење да применимо 25. амандман."

Према 25. амандману америчког устава, наводи Херш, председник САД може бити склоњен с власти у случају да није способан да обавља дужност, а његову улогу преузима потпредседник.

"У том тренутку већ је било јасно да ће Харисова добити подршку за учешће на председничким изборима у новембру. Такође, Обама је био експлицитан да је неће одмах подржати, премда је странка закључила да ће јој искуство на позицији тужиоца помоћи да се носи с Трампом у дебати", пише Херш, позивајући се на речи неименованог званичника, на својој платформи "Сабстак".

Новинар истиче да је кључни фактор у одлуци да се Бајден повуче с функције позивањем на 25. амандман била серија све лошијих анкета које су наручивали финансијери Демократске партије, а које су указивале на све бољу позицију противкандидата Трампа у гласачком телу.

Према његовим речима, од анкета је зависило и да ли ће Харисова успут бити замењена неким другим кандидатом уколико се не покаже да јој расте подршка.

Хершов извор је рекао и да је Обама био врло укључен током свих преговора о новом кандидату Демократске партије: "Желео је да има потпуну контролу над тим ко ће бити изабран."

image