Осуђен силоватељ на ОИ: Једна од најсрамнијих епизода у историји игара

Стивен ван де Вaлде представља репрезентацију Холандије на ОИ у Паризу у одбојци на песку

Негде у Милтон Кинсу у Енглеској, жена у раним 20-тим, готово деценију живи са чињеницом да је над њом почињен подли злочин. Имала је 12 година. На интернету је упознала Холанђанина. Дошао је да се упознају и силовао је.

Казна коју је добио од четири године затвора (13 месеци је одлежао) не може то да промени, пише аутор текста "Зашто је осуђени силоватељ на Олимпијским играма? Ниједан одговор није довољан" у "Вашингтон посту". 

На Олимпијским играма у Паризу фокус је на силоватељу, Стивену ван де Вaлде који представља Холандију у одбојци на песку, јер су холандски Олимпијски званичници тако одлучили.

Одрадио је своје, покајао се, заслужио је место у тиму, рекли су.

Упитан о томе како изгледа штитити силоватеља деце портпарол холандског тима Џон ван Влит је рекао:

"Штитимо осуђеног силоватеља деце који се ​​бави овим спортом, на такмичењу на које се квалификовао".

Ово су чињенице које је изнео "Вашингтон пост" о Ван де Вaлдеу:

Ван де Валде је 2014. године, када је имао 19 година упознао Енглескињу која је тада имала 12 година и то преко Фејсбука. Одлетео је у град који се налази северозападно од Лондона и силовао је.

Онда је саветовао да узме таблету за дан после, а када је то покушала, клиника је обавестила власти. Зато што је имала 12 година.

Судија је рекао Ван дер Валдеу, након што је изрекао пресуду, да је то "очигледно крај његове каријере".

"Ван де Вaлде је у потпуности испунио све услове током процене ризика. Стручњаци су констатовали да не постоји опасност да ће поновити дело. Ван де Вaлде је доследно остао транспарентан у вези са случајем који назива великом грешком у свом животу. Он дубоко жали због последица својих поступака", навео је Холандски олимпијски комитет.

"Постоје доживотне последице за дете које је силовао", написао је покрет "Храбри", глобална организација која има за циљ да стане на пут сексуалном насиљу над децом у отвореном писму о Ван де Вaлдеовом случају.

Сличан коментар о учешћу одбојкаша на песку на ОИ има и британски "Телеграф", који пише да "Стивен ван де Велде не би требало да буде ни близу Игара у Паризу".

Оно што холандска делегација константно понавља је да се Ван де Вaлде променио.

Имаo је 19 година када је починио силовање, сада има 29 и завршио је оно што Олимпијски комитет његове земље описује као "пут рехабилитације под строгим надзором". 

Такви су принципи ресторативне правде, тврде Холанђани, где је чак и преступнику чији злочин изазива дубоку одбојност дозвољено да поново изгради свој живот и да се поново интегрише у заједницу.

Међутим, постоји велика разлика између поновне социјализације и слављења њега као олимпијца.

Сви спортисти у Паризу, према писању "Телеграфа", морају да потпишу изјаву у којој пише: "Понашајте се узорно".

"Можда он јесте слободан човек, али 'узоран' је једна од особина коју је Ван де Валде неповратно изгубио", наводи аутор текста.

Ван де Валде и његов саиграч Имерс су у недељу изгубили од двојице Италијана. Следећа утакмица је с Чилеом у среду. 

Помислите на ту девојку, не на 19-годишњака који ју је силовао. Размислите о онима који су жртве сличних злочина. За њих Олимпијада није за славље. Она је подсетник на сопствени бол.