Ко је Лиси Касте, потенцијална премијерка Француске

Иако градоначелница Париза хвали њене вештине у управљању буџетом, градски дуг и даље расте, док Макрон не узима у обзир опцију да ће Кастеова бити председница Владе Француске

У низу јавних наступа кандидат за премијера Француске левичарске коалиције Нови народни фронт, која је победила на парламентарним изборима, 37-годишња Лиси Касте јасно је ставила до знања да ће урадити све да приволи француског председника Емануела Макрона де је именује на поменути положај, пише "Политико".

Лиси Касте завршила је политичке науке, а затим и Високу државну административну школу, из које се регрутује државни кадар, а на истој је дипломирао и Макрон. Од октобра ради као директор финансија у Скупштини града Париза, након деценије разних чиновничких послова. Била је члан Социјалистичке партије од 2008. до 2011. године, а потом се политиком бави као нестраначка личност.

Пре три године основала је формацију "Наше јавне службе", чији је портпарол, и која има за циљ јачање пружања услуга грађанима.

Радила је у генералној дирекцији француског Трезора, а водила је и националну службу која се бори против прања новца и финансирања тероризма.

Њен шеф, градоначелник Париза Ан Идалго подржала је њену кандидатуру хвалећи њене вештине управљања буџетом, док ју је некадашњи заменик градоначелника француске престонице Ијан Бросат описао као аутентичну левичарку с прогресивном политичком визијом.

Прва анкета куће "Елабе" показала је да 41 одсто испитаника сматра да би Макрон требало да је постави за председницу владе, док се 58 одсто не слаже с тим.

Ипак, како примећује "Политико", Кастеова трпи критике због растућег градског дуга, који би до 2026. требало да износи између 7,9 и 8,9 милијарди евра, док се она бранила речима да је финансијска ситуација у градској кући далеко боља од оне у земљи – Француска има највећи државни дуг у Европи, чак 3,1 билион евра.

Бриселски портал пише и да противници левице, пре свега десничарско Национално окупљање, не дају никакве шансе избору Кастеове на место премијера, док је Макрон још једном поновио да Нови народни фронт није обезбедио већину у парламенту, али и одбацио њену кандидатуру, те поново позвао да се политичка трвења ставе на паузу док траје Олимпијада.