Тинејџер из Небраске изазвао искакање воза из шина: Снимио несрећу и објавио на интернету

Истражитељ највеће теретне железнице у САД, "БНСФ Рејлвеј" рекао је у судским документима да је тинејџер упозорио власти на искакање воза из шина и да је питао истражитеља који је стигао шта је узроковало несрећу

Тинејџер из Небраске оптужен је за два кривична дела након што је утврђено да је изазвао искакање воза из шина, снимио несрећу и поставио видео на Јутјуб, наводи се у судским списима, преноси "Ен-Би-Си њуз". Младић (17) је оптужен у среду на суду за малолетнике округа Ланкастер, али тужиоци су поднели захтев да се случај пребаци у суд за одрасле.

Истражитељ највеће теретне железнице у САД, "БНСФ Рејлвеј" рекао је у судским документима да је тинејџер упозорио власти на искакање воза из шина и да је питао истражитеља који је стигао шта је узроковало несрећу.

Оптужен је да је саботирао воз и да је проузроковао да две локомотиве и пет натоварених вагона БНСФ искоче из шина у Бенету 21. априла. Истражитељ железничке компаније у судским списима навео да је том приликом један вагон ударио у празан вагон за угаљ и да је направио штету која се процењује на око 350.000 долара.

У тренуцима који су претходили несрећи, машиновођа је покушао да се хитно заустави, али је није имао довољно времена пре судара, показују судски записи.

Машиновођа је рекао да је до судара довео погрешно постављен прекидач и да недостаје катанац који је требало да буде причвршћен за скретницу, наводи се у документима.

"БНСФ Рејлвеј" управља возовима на прузи за снабдевање угљем у електрану у Небраска Ситију.

Тинејџер, који је пријавио искакање из шина, пришао је истражитељу након несреће и питао узрок инцидента. Када је истражитељ рекао да је то неутврђено, он је одговорио да је "очигледно, прекидач окренут на погрешан начин". Он се похвалио истражитељу да је заљубљеник у железницу и показао му је видео снимак исклизнућа из шина.

Тужилац округа Ланкастер Патрик Ф. Кондон је одбио да коментарише.

Тинејџер је негирао да је дирао прекидач, али је истражитељ у документима истакао да зна где је прекидач и како функционише.

Власти су касније откриле да је копча постављена у близини места несреће само четири минута пре него што је воз искочио из шина, показују судски записи.

"У данима након искакања из шина, видео снимак искакања је постављен на Јутјуб налог ZUnit06, за који се верује да је повезан са тинејџером. Овај налог садржи бројне видео снимке возова снимљених у Бенету и другим локацијама у округу Ланкастер", навео је истражитељ у документу.