Свет

Нова "саботажа" у Француској: Пресечени оптички каблови у шест области

Још није јасно да ли полиција сумња у повезаност новог инцидента са саботажом железнице, преносе француски медији
Нова "саботажа" у Француској: Пресечени оптички каблови у шест областиGetty © Michael Reaves

Мреже оптичких каблова под контролом неколико телекомуникационих оператера су "саботиране" у шест области Француске, али Париз није погођен, саопштила је француска полиција у понедељак.

Инцидент се догодио се три дана након саботаже железнице у Паризу неколико сати пре церемоније отварања Олимпијских игара.

Портпарол "СФР", једног од највећих француских телеоператера, назвао је најновији чин у изјави за "Франс прес" "вандализмом", истакавши да су "велики делови каблова пресечени" тако да су починиоци морали користити "секиру или брусилицу". 

"Оно што нас искрено чини бесним је то што сматрамо да држава није схватила важност могућих напада на стратешку инфраструктуру Француске", рекао је Николас Гијом из оператера "Неталис", подсетивши на саботажу железнице.

Француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен претходно је изјавио да иза саботажа на француској железници изведених у петак вероватно стоје леви екстремисти.

Он је за "ТВ Франс 2" рекао да су током истраге идентификовани профили неколико људи и да начин рада диверзаната има обележја екстремиста крајње левице.

image