Свет

Посланик Врховне раде: Сирски ради на намерном слабљењу десантно-јуришне војске

Према речима посланика украјинског парламента, циљ овог процеса је укидање једног засебног рода украјинске војске
Посланик Врховне раде: Сирски ради на намерном слабљењу десантно-јуришне војскеGetty © Metin AktaÅ/Anadolu Agency

Посланик Врховне раде Маријана Безуглаја је оптужила главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Александра Сирског за намерно слабљење десантно-јуришних трупа, као и за покушај да их претвори у пешадију.

Чланица украјинског парламента је на свом Телеграм каналу написала да је "фракција генерала копнених снага предвођена главнокомандујућим Оружаних снага Украјине Сирским", започела кампању са циљем да "ослаби и изједначи десантно-јуришне трупе".

Према њеним речима, корпус десантно-јуришне војске је преименован у корпус за брзо реаговање како би касније пребациле у састав копнене војске. Иначе, десантно-јуришне трупе представљају засебан род унутар украјинске војске и не припадају ниједном од класичних видова (копненим, ваздухопловним и морнаричким снагама) оружаних снага ове државе.

"Генерално, планирају да претворе бригаде десантно-јуришне војске у копнене јуришне бригаде и де факто ликвидирају десантно-јуришну војску као посебан род војске, бренда и културе, претварајући је у копнене снаге", написала је она.

Безуглаја је напоменула да се у ту сврху руководство десантно-јуришних бригада уклања из тимова и да се команданти један по један шаљу у бригаде копнене војске. Истовремено, додала је да центар за обуку ових јединица ради минималним капацитетом, док се десантно-јуришне бригаде упућују на делове фронта на којима се воде најтеже борбе.

image