Свет

Мелони са Сијем у Пекингу: Кина неизбежна за нову међународну стабилност

Италијанска премијерка је оценила да је Кина важан саговорник у управљању глобалним тензијама
Мелони са Сијем у Пекингу: Кина неизбежна за нову међународну стабилност© Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони се у Пекингу састала са кинеским председником Си Ђинпингом, где су разговарали о актуелним међународним темама, укључујући ризик од погоршања ситуације на Блиском истоку и у Украјини, као и о тензијама у региону Индо-Пацифика, саопштено је данас из италијанске владе.

"Мелони и Си су разматрали и друга глобална питања попут вештачке интелигенције, борбе против климатских промена и реформе Савета безбедности УН", пренела је агенција Анса.

Наводи се и да су саговорници констатовали позитиван развој односа Италије и Кине у контексту двадесете годишњице Глобалног стратешког партнерства, наглашавајући значај избалансиране сарадње засноване на узајамном поверењу.

Мелони је током разговора са председником Кине позвала на уравнотежене трговинске односе.

Агенција наводи да Италија и Европска унија у целини имају значајан трговински дефицит са Кином.

Према речима италијанске премијерке, Кина је "важан саговорник" у управљању глобалним тензијама.

"Постоји све већа несигурност на међународном нивоу и мислим да је Кина неизбежно веома важан саговорник за решавање ове динамике", навела је Мелони.

Председник Кине Си Ђинпинг је поздравио "давно успостављене пријатељске" везе, као и "толеранцију, међусобно поверење и узајамно поштовање" између Пекинга и Рима, преноси Би-Би-Си.

Мелони је претходно у недељу на састанку са кинеским премијером Ли Ћијангом потписала трогодишњи план за јачање привредне сарадње Италије и Кине.

Подсетимо, влада премијерке Ђорђе Мелони је прошле године подржала излазак Италије из кинеске иницијативе "Појас и пут", као и увођење нових високих ЕУ царина на електричне аутомобиле из Кине.

Мелони је у суботу допутовала у Пекинг у своју прву посету Кини откако је преузела дужност пре скоро две године.

image