Свет

Расте притисак на Нетанјахуа: Да ли ће горети Бејрут?

Након напада на Голанску висораван, Нетанјахуови коалициони партнери траже да Бејрут "гори"
Расте притисак на Нетанјахуа: Да ли ће горети Бејрут?www.globallookpress.com © STR/dpa

Након ракетног напада из Либана на Голанску висораван, расте страх од даље ескалације сукоба на Блиском истоку.

Израел и Сједињене Државе оптужују Хезболах за напад, што исламска група демантује.

Са друге стране, америчка администрација страхује да би ескалација сукоба могла да доведе до правог рата између Израела и групе коју подржава Иран.

Ејал Пинко, специјалиста за безбедност на Универзитету Бар-Илан, очекује веома оштар одговор Израела. Он верује да ће израелска војска сада напасти главни град Либана Бејрут, а посебно његов претежно шиитски округ Дахија. Хезболах је већ испразнио стратешки важне објекте.

Коалициони партнери Бенјамина Нетанјахуа - министар финансија Безалел Смотрич и министар јавне безбедности Итамар Бен Гвир - позвали су га да "спали Бејрут" и натера "цео Либан" да сноси последице за масакр на Голанској висоравни јер подржава Хезболах.

Нетанјаху сада мора да одлучи да ли ће следити тврдолинијаше или ће наставити са "деескалацијом", пише "Ханделсблат".

Израелска војска је до сада опрезно реаговала на акције Хезболаха, каже Пинко и наводи да је то био покушај да се избегне отварање другог фронта уз Газу. Због тога су се ограничили на циљана убиства лидера Хезболаха и нападе на војну инфраструктуру групе.

Из стратешких разлога то више није довољно, каже Пинко. Градови дуж границе су месецима ненасељени и многи су се претворили у градове духова. Израел је изгубио север, наводи аналитичар.

Уз то, Хезболах је боље обучен и има боље оружје од Хамаса, због чега је тренутна ескалација "изузетно опасна за регион", закључује портал.

image