Свет

Министри спољних послова Русије, Мађарске и Словачке о транзиту руске нафте преко Украјине

Доток руске нафте у Словачку и Мађарску преко Украјине престао је након што је Кијев ставио ту компанију на листу санкционисаних компанија. Будимпешта упозорава да је то кршење споразума са ЕУ
Министри спољних послова Русије, Мађарске и Словачке о транзиту руске нафте преко Украјинеwww.globallookpress.com © Elena Mayorova/Global Look Press

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто разговарао је са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом и словачким колегом Јурајем Бланаром о одлуци Украјине да обустави транзит нафте из Руске Федерације.

"Настављамо да радимо на обнављању дугорочне сигурности нашег снабдевања нафтом, па сам се јутрос поново телефоном консултовао са својим руским колегом Сергејем Лавровом и Словаком Јурајем Бланаром", написао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Доток нафте из компаније "Лукоил" у Словачку и Мађарску преко Украјине је стао након што је Кијев ставио ту компанију на листу санкција прошле недеље. 

Како је навео Сијарто, Украјина угрожавањем безбедности снабдевања Мађарске енергентима крши споразум о придруживању ЕУ.

Мађарска и Словачка су затражиле консултације Европске комисије са Украјином због обуставе транзита нафте из Русије.

Ако не буде резултата, покренуће се правни процес на арбитражном суду, рекао је Сијарто. Шеф мађарске дипломатије је такође упозорио да украјинска блокада транзита нафте из Руске Федерације у Европску унију представља кршење споразума Кијева и ЕУ о придруживању Европској унији.

Сијарто је раније изјавио да се Мађарској не жури да замени "Лукоил" другим добављачем, јер је важно да се реши суштина овог проблема, јер би иначе Кијев "сутра могао да уради исту ствар са другом компанијом".

image