Свет

Избори и постизборно насиље: Венецуела у пламену (ВИДЕО)

Председник Венецуеле оптужио је опозицију да покушава "да спроведе државни удар у Венецуели"
Избори и постизборно насиље: Венецуела у пламену (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Cristian Hernandez

Широм Венецуеле избили су протести након што је Национално изборно веће потврдило да је Николас Мадуро званично поново изабран на још један шестогодишњи мандат за председника.

Опозиција пак тврди да су избори покрадени, инсистирајући на томе да је њен кандидат Едмунд Гонзалес Урутија убедљиво победио у председничкој трци са 73,2 одсто освојених гласова. Своје тврдње поткрепљују појединим предизборним истраживањима јавног мњења која су указивала на његову јасну победу.

Званично, Мадуро је освојио  51,2 одсто гласова, а Гонзалес 44,2 одсто.

На улицама Каракаса војска и полиција су растеривале демонстранте сузавцем и гуменим мецима не би ли их спречили да приђу председничкој палати. По речима министра одбране Владимира Падрина Лопеза, том приликом је повређено више од 20 припадника снага реда.

Демонстранти су узвикивали "Слобода, слобода" и позивали на пад владе, а на снимцима објављеним на интернету види се како горе гомиле гума на ауто-путевима, као и многобројни људи на улицама и припадници полиције на моторима који испаљују сузавац.

На снимцима се виде и поцепани предизборни плакати председника Мадура.

У телевизијском обраћању из Каракаса у понедељак, 29. јула, Мадуро је оптужио опозицију да покушава "да спроведе државни удар у Венецуели", што су њени лидери одбацили позивајући народ на мирне протесте.

"Ово није први пут да се суочавамо са овим са чиме се суочавамо данас. Они (демонстранти) покушавају да у Венецуели поново наметну државни удар фашистичког и контрареволуционарног карактера", рекао је Мадуро и додао да његова влада "зна како да се супротстави овој ситуацији и победи оне који су насилни", преноси Ројтерс.

Док се председник обраћао, демонстранти су наводно покушали да блокирају ауто-путеве, укључујући онај који повезује престоницу с међународним аеродромом "Симон Боливар".

Државни тужилац Венецуеле изјавио је да су 32 особе приведене под оптужбама које се крећу од уништавања изборног материјала до изазивања насиља.

Бројне земље Западне и Латинске Америке, као и међународна тела, укључујући Уједињене нације, позвали су власти Венецуеле да објаве евиденцију гласања с појединачних бирачких места.

Иначе, према Мадуровим речима, објављивање резултата је каснило због хакерског напада.

Иако неке јужноамеричке земље нису признале Мадурову победу, на шта је Венецуела реаговала тако што је опозвала дипломате из Аргентине, Чилеа, Костарике, Панаме, Перуа, Доминиканске Републике и Уругваја, председник Русије Владимир Путин је честитао тријумф досадашњем венецуеланском лидеру.

image