Свет

Јужнокорејска обавештајна служба тврди да Ким Џонг Ун припрема ћерку за наследника

Џу Ае има око 11 година и верује се да је друго од троје деце Ким Џонг Уна и његове жене Ри Сол Џу
Јужнокорејска обавештајна служба тврди да Ким Џонг Ун припрема ћерку за наследникаGetty © Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket

Ћерка севернокорејског лидера Ким Џонг Уна похађа часове "лидерства", како би наследила владавину у овој земљи, пише "Блумберг", позивајући се на обавештајну службу Јужне Кореје.

Наиме, представници Националне обавештајне службе Јужне Кореје су наводно, током седнице парламента затворене за јавност одржане у понедељак, посланицима саопштили да је Џу Ае следећи кандидат из породице Ким, која влада Северном Корејом од њеног оснивања крајем четрдесетих.

"Северна Кореја је наговестила да је Џу Ае кандидат за наследника, будући да тренутно учи лекције како би наследила свог оца", рекао је новинарима након седнице посланик из владајуће странке Партија снага народа Ли Сонг Квун.

"Прилагођавали су ниво пропаганде и учесталост њеног појављивања, узимајући у обзир реакцију јавности на њу", додао је он.

Ким Џу Ае је у севернокорејским медијима окарактерисана као "поштована ћерка" и "вољено дете", а први пут се у јавности појавила у новембру 2022. године, када је заједно са својим оцем гледала пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете "хвасонг-17".

Од тада се појавила на десетине пута у пратњи Ким Џонг Уна током лансирања ракета, обиласка војних и државних објеката, па чак и на појединим спортским догађајима.

Према подацима јужнокорејске обавештајне службе, Џу Ае има око 11 година и верује се да је друго од троје деце Ким Џонг Уна и његове жене Ри Сол Џу.

У извештају се истиче и њено учешће на државном банкету у част војске и њено позиционирање "у средини првог реда на фотографији са неким од најмоћнијих званичника оружаних снага".

"Ниједно друго дете севернокорејског лидера никада није било представљено на тај начин у тако раној доби", наводи "Блумберг" додајући да су, до сад, деца лидера била сакривана од очију јавност до тренутка када су већ били део државног апарата.

Извештај јужнокорејске службе такође указује на то да пошто Ким Џонг Ун има 40 година, постоји шанса да ће бити на власти деценијама. Међутим, према речима посланика Национална обавештајна служба помно прати здравствено стање севернокорејског лидера.

image