Један мобилни скенер на три луке и 70 бродова недељно: Осло постао нова нарко-престоница Европе

Картели користе главни град Норвешке као капију ка Европи

Градоначелница Осла упозорила је да кријумчари дроге све више циљају на норвешку престоницу као капију ка Европи, пошто власти пооштравају контролу великих лука као што је Антверпен.

Градоначелница Осла Ане Линдбо рекла је да је дрога у вредности до 570 милиона фунти прокријумчарена кроз највећу норвешку луку, која сваке недеље прима 50 до 70 бродова и 243.000 контејнера.

"Чини се да лука Осло постаје омиљена лука у Европи за криминалне банде", рекла је Линдбо за НРК. Лука у Ослу, додала је, има "преслабо обезбеђење".

Раније овог месеца, царински званичници у Антверпену, европској престоници кријумчарења дроге, рекли су да су заплене кокаина у белгијској луци преполовљене јер су криминалне банде промениле руте након појачаног рада полиције.

У Ослу, међутим, постоји забринутост да лука није довољно обезбеђена, пише "Гардијан".

Норвешка царинска унија наводи да има само један мобилни скенер у Ослу, који дели са још две луке. Када није доступан, цариници морају да проверавају контејнере ручним скенерима, за које кажу да нису толико ефикасни.

Међу младима, Норвешка има трећу највећу потрошњу кокаина у Европи. Прошле године, норвешка царинска служба је запленила 1.847 дрога – више него у претходних 10 година заједно – укључујући рекордне количине кокаина.