Свет

Перу наредио венецуеланским дипломатама да напусте земљу

Перу је јуче саопштио да неће прихватити кршење народне воље грађана Венецуеле и опозвао свог амбасадора из те земље
Перу наредио венецуеланским дипломатама да напусте земљуGetty © Royalty-free

Влада Перуа наредила је венецуеланским дипломатама да напусте ту земљу у року од 72 сата, након што је изборна комисија Венецуеле прогласила досадашњег председника Николаса Мадура за победника на председничким изборима одржаним у недељу, преноси Ројтерс.

Министар спољних послова Хавијер Гонзалез-Олаечеа изјавио је, одговарајући на питање новинара Си-Ен-Ен-а да ли ће Перу прекинути односе са Венецуелом, да то није њихова жеља, али да не могу да искључе ту могућност.

Перу је јуче саопштио да неће прихватити кршење народне воље грађана Венецуеле и опозвао свог амбасадора из те земље.

Чиле, Костарика, Уругвај, Гватемала и Аргентина јуче су такође саопштили да неће признати резултате председничких избора у Венецуели, док су лидери Кубе, Хондураса и Боливије поздравили Мадурову победу.

Организација америчких држава такође данас одржава ванредни састанак на којем ће разговарати о изборима у Венецуели.

Национално изборно веће Венецуеле саопштило је јуче да је актуелни председник Мадуро освојио 51,2 одсто гласова и победио на председничким изборима, чиме је обезбедио трећи мандат.

Едмундо Гонзалес Урутиа освојио је 44,2 одсто гласова, према подацима изборне комисије.

Опозиција, међутим, оспорава победу Мадура и тврди да је њен кандидат Едмундо Гонзалес освојио 73,2 одсто гласова гласова.

Због резултата избора у главном граду Венецуеле, Каракасу, дошло је до протеста, а полиција је употребила сузавац и гумене метке против демонтстраната.

image